Leven met

Autorijden, sport en vrije tijd

Autorijden

Een aanval tijdens het autorijden is gevaarlijk. Vandaar dat er een wettelijk rijverbod geldt voor alle epilepsiepatiënten. Deze maatregel wordt in bepaalde gevallen afgezwakt:

  • na een eerste aanval is het rijverbod beperkt tot zes maanden;
  • patiënten met behandelde chronische epilepsie, die gedurende één jaar niet meer zijn hervallen (wat bewijst dat de behandeling doeltreffend is), mogen opnieuw autorijden. Wel wordt bij elke nieuwe aanval het rijbewijs opnieuw voor één jaar ingetrokken.

Sport en vrije tijd

  • Verboden, of af te raden sporten

Sommige sporten zijn verboden of absoluut af te raden voor epilepsiepatiënten. Een aanval tijdens het sporten zou rampzalig zijn. Bovendien kunnen ze soms zelfs een terugval bevorderen. Voorbeelden zijn diepzeeduiken, parachutespringen, alpinisme.

  • Geval per geval te evalueren

In de regel moet elke activiteit vermeden worden die gevaarlijk is bij een aanval, vooral door het valrisico. Toch is dit ook een kwestie van gezond verstand, afhankelijk van de mate waarin de epilepsie van de patiënt gecontroleerd is. Zo is fietsen sterk af te raden voor iemand die elke dag één of meer aanvallen krijgt met bewustzijnsverlies. Voor patiënten die slechts heel zelden een aanval krijgen, kan het wel. Een valhelm vermindert het risico op verwondingen bij een val.

Geschreven door Dr TugendhaftHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Epilepsie - Leven met - Autorijden, sport en vrije tijd
Reclame