Diagnose

Elektro-encefalogram (EEG)

Registratie van de elektrische hersenactiviteit

Een EEG registreert de elektrische activiteit van de hersenschors. Dat gebeurt via elektroden die op de hoofdhuid worden geplaatst. Het is een pijnloos en veilig onderzoek, want de patiënt krijgt geen elektrische stroom te verwerken. Het is ook belangrijk voor het epilepsie onderzoek, want de ziekte wordt veroorzaakt doordat de hersenschors een zeer typische, abnormale elektrische activiteit ontwikkelt.

Hulpmiddel voor de diganose

Door die elektrische activiteit te registreren en te analyseren, kan de arts de juiste diagnose stellen. De registratie gebeurt uiteraard altijd tussen twee aanvallen in. De kans dat een patiënt net een aanval krijgt tijdens een EEG (dat gemiddeld 20 minuten duurt), is immers heel klein.

Nuttig, maar met beperkingen

Een elektro-encefalogram (EEG) is van cruciaal belang voor de diagnose. Het kan het klinisch vermoeden van epilepsie in zekere mate bevestigen of ontkrachten. Tegelijk kan het vaak uitmaken om welk soort epilepsie het gaat, wat dan weer gevolgen heeft voor de behandeling. Toch heeft het beperkingen, waardoor de voorgeschiedenis van de patiënt en de ervaring van de arts belangrijk blijven.

Bij moeilijke diagnose

Bij een moeilijke diagnose wordt soms gedurende enkele dagen een permanente videomonitoring uitgevoerd in combinatie met een EEG. Dit onderzoek heeft het voordeel dat de aanvallen geregistreerd kunnen worden.

Geschreven door Dr TugendhaftHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Epilepsie - Diagnose - Elektro-encefalogram (EEG)
Reclame