Behandeling

Chirurgische behandeling

Bij refractaire aanvallen

Ongeveer 30% van de epilepsieën zijn refractair, dat betekent dat zelfs de beste geneesmiddelen in de maximaal verdragen dosissen en in de best mogelijke combinaties, de aanvallen niet volledig kunnen onderdrukken. In de meerderheid van die gevallen gaat het om focale epilepsie.

In dat geval kan overwogen worden om de epilepsiehaard in de hersenen te verwijderen.

Opereren zonder blijvende letsels

Een epilepsiehaard is alleen opereerbaar als hij zich niet in een belangrijke functionele zone bevindt. In het andere geval dreigt de operatie immers ernstige letsels te veroorzaken. Alleen niet-essentiële zones zijn opereerbaar, dat zijn zones waarbij een ingreep geen neurologische of enkel zeer lichte letsels teweegbrengt.

Operatie aan de temporale kwab

Operaties aan de temporale kwab komen het vaakst voor. Bovendien is deze zone vrij makkelijk bereikbaar voor de chirurg en is het slaagpercentage hoog. Het is dan ook veruit de meest uitgevoerde epilepsieoperatie.

Operatie in andere hersenzones

Verwijdering van de epilepsiehaard kan ook gebeuren in de andere hersenkwabben, zij het met een lagere slaagkans.

Een alternatief voor de verwijdering van de epilepsiehaard is het doorsnijden van de banen waarlangs het abnormale elektrische signaal verspreid wordt. Bij callosotomie bijvoorbeeld wordt het corpus callosum (ook hersenbalk genoemd) doorgesneden, het belangrijkste verbindingskanaal tussen beide hersenhelften.

Geschreven door Dr TugendhaftHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Chirurgische behandeling
Reclame