Begrijpen

Focale aanvallen

Vanuit de epilepsiehaard

Bij een focale epilepsieaanval verspreidt het abnormale elektrische signaal zich vanuit zijn ontstaanszone, de zogenaamde epilepsiehaard. Die abnormale activiteit verspreidt zich langs de connecties in de hersenen en tast de neuronen aan die bepaalde functies sturen, zoals de bewegingen van een lidmaat, de zintuiglijke waarneming, de spraak of een specifieke gemoedstoestand.

Diverse symptomen

De symptomen van een focale aanval hangen dan ook af van de functie van de neuronen:

  • schokkende lidmaten bij aantasting van de motorische zones,
  • waarneming van een geluid of een geur bij aantasting van de gehoor- of reukzones,
  • ongecontroleerde herhaling van een woord of klank bij aantasting van de spraakzones,
  • gevoel van euforie of angst, enz.

Met of zonder bewustzijnsverlies

Een focale epilepsieaanval kan zich voordoen met of zonder bewustzijnsverlies. Wanneer de patiënt bij bewustzijn blijft, is er sprake van een eenvoudige focale aanval of van een eenvoudig partiële aanval, want ze treft slechts een deel van de hersenen.

Als de abnormale elektrische signalen zich uitbreiden tot de structuren van het bewustzijnscentrum in de hersenen, kunnen er bewustzijnsstoornissen ontstaan. In dat geval is er sprake van een complexe partiële of complexe focale aanval. Het adjectief 'complex' betekent hier dat er sprake is van een bewustzijnsverandering: de patiënt is zich niet bewust van zijn aanval en herinnert zich achteraf niets meer.

Geschreven door Dr TugendhaftHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Reclame