backtotop

Wat na eierstokkanker?

Eierstokkanker: genezing, terugval of chemoresistentie

Volledige genezing van eierstokkanker

De prognose (de kans op genezing) wordt uitgedrukt in een 'vijfjaarsoverleving'. Dit duidt op het percentage van patiënten met een bepaald stadium van de eierstokkanker dat na vijf jaar nog in leven is. Hoe lager het ziektestadium, hoe hoger de vijfjaarsoverleving. De hoeveelheid resttumor na de operatie bepaalt grotendeels de kans op genezing. Ook zal de gevoeligheid van de tumor voor de geboden chemotherapie hierin een rol spelen.

Ondanks de verregaande chirurgische mogelijkheden en de vooruitgang die werd gemaakt in de medicamenteuze behandeling, sterven er nog jaarlijks vrouwen aan deze aandoening.

Terugval bij eierstokkanker

Zelfs bij patiënten met een complete respons, kan na maanden of jaren opnieuw tumorweefsel beginnen groeien. Het risico is groter wanneer de eierstokkanker zich in een hoger stadium bevond bij de initiële behandeling en vooral wanneer niet alle zichtbare tumoren tijdens de chirurgie konden worden verwijderd.

Chemoresistentie

Soms ontwikkelen tumoren die oorspronkelijk goed reageerden op de chemotherapie op termijn afweermechanismen, waardoor ze minder gevoelig worden. Dat is chemoresistentie.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Eierstokkanker - In de praktijk - Eierstokkanker: genezing, terugval of chemoresistentie
Reclame