backtotop

Verschillende vormen van dystonie

Specifieke vormen van dystonie

Cervicale dystonie

Cervicale dystonie, ook wel spasmodische torticollis genaamd, is de meest gangbare vorm van focale dystonie bij volwassenen. Vrouwen kampen het meest met deze vorm. Over het algemeen begint die tussen 30 en 60 jaar. Het kenmerk van cervicale dystonie is een onwillekeurige spiercontractie ter hoogte van de hals en de schouders:

  • Vaak voert het hoofd een trage draaibeweging uit in één richting of in de richting van de schouders.
  • Soms buigt de hals volledig naar achteren of naar voren.

Af en toe begint de persoon samen met deze bewegingen te beven, vaak gepaard met pijnlijke krampen die zich uitbreiden naar het hoofd, de schouders of de arm. Cervicale dystonie is lastig om dagelijkse handelingen uit te voeren, zoals autorijden of stappen.

Blefarospasme

Blefarospasme is de op één na frequentste vorm van focale dystonie bij volwassenen. Bij deze vorm gaan spieren van de oogleden onwillekeurig en herhaald sluiten, wat vrij hinderlijk is in bepaalde situaties (autorijden, lezen enz.). De oogleden kunnen zelfs nagenoeg continu samentrekken, waardoor de persoon een gevoel van ‘blindheid’ ervaart. Dat terwijl de ogen perfect functioneren. Blefarospasme treft voornamelijk 50-plussers en komt vaker voor bij vrouwen.

Oromandibulaire dystonie

Bij deze vorm gaat de mond soms onwillekeurig open gedurende enkele seconden of minuten. Maar hij kan bijvoorbeeld ook gesloten blijven. De lippen kunnen vooruitsteken, plooien en omhooggaan. De tong kan draaiende bewegingen maken, wat het eten verhindert. De persoon kan ook gebitsproblemen hebben. Ook het praten wordt bemoeilijkt, met uitspraakproblemen tot gevolg.

Spasmodische dysfonie

Bij spasmodische dysfonie (dystonie aan de keelholte) gaan de stembanden op een abnormale en onwillekeurige manier samentrekken. De persoon krijgt een verdrukte, schorre en ademloze stem. De persoon heeft moeite om zijn stemgeluid te beheersen, waardoor hij onwillekeurig fluistert of schreeuwt. Bij deze vorm van dystonie kan de persoon plots stoppen met praten. De persoon kan ook kampen met ademhalingsproblemen.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Specifieke vormen van dystonie
Reclame