backtotop

Spiercontracties en dystonie

Verschillende vormen van dystonie

Niet één maar verschillende vormen van dystonie

Er bestaan niet één, maar verschillende vormen van dystonie. Ze kunnen volgens meerdere criteria worden ingedeeld:

  • de oorzaak: primair of secundair

We spreken van primaire dystonie (of idiopathische dystonie) bij een onbekende oorzaak. Bij secundaire (of symptomatische) dystonie is de oorzaak te wijten aan een andere ziekte, zoals de ziekte van Parkinson. Secundaire dystonie kan ook worden veroorzaakt door geneesmiddelengebruik, bijvoorbeeld het gebruik van neuroleptica.

  • de verspreiding: focaal of gegeneraliseerd

Bij focale dystonie is slechts één bepaalde lichaamszone aangetast: de hals, de oogleden, de hand, de voet enz. Een gegeneraliseerde dystonie treft alle spieren van het lichaam. Dat is een zware, maar tegelijk zeer zeldzame vorm.

  • de zone

Dystonie kan ook aan de hand van de lichaamszone ingedeeld worden: de oogleden, de mond, het strottenhoofd, de hand, het been, de arm, de keel enz.

Dystonie is een syndroom

Dystonie is geen aandoening, omdat ze pas kan verschijnen na een andere aandoening, zoals de ziekte van Parkinson. Daarom wordt er eerder van een syndroom gesproken, namelijk een verzameling van symptomen – in dit geval met betrekking tot de spier en de zenuw. Dystonie verschijnt het vaakst bij volwassenen. Maar bepaalde gegeneraliseerde vormen kunnen zich al in de kindertijd ontwikkelen. Zodra dystonie is ontwikkeld, verdwijnt ze niet – of slechts in zeldzame gevallen – vanzelf. Over het algemeen wordt een behandeling vereist.

Geschreven door volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Verschillende vormen van dystonie
Reclame