backtotop

Diabetes: impact van de levensstijl

Diabetes - Leven met - Welk dieet bij diabetes?

Welk dieet bij diabetes?

Evenwichtige voeding

Het dieet is een essentieel element bij de behandeling van diabetes. Het is even belangrijk als lichaamsbeweging en de inname van geneesmiddelen. De principes van het dieet zijn evenwel geëvolueerd: het is niet meer een dieet dat minder suikers bevat, maar een matig caloriearm dieet. Eigenlijk lijkt het diabetesdieet zeer sterk op het dieet dat voedingsspecialisten voor iedereen aanraden.

Minder alcoholhoudende dranken

Minder calorieën innemen wordt in de eerste plaats bereikt door minder alcohol te drinken.

Minder vetten

Ook de hoeveelheid vet moet worden verlaagd. Alle vetten hebben dezelfde calorische waarde (1 g = 9 kcal). Maar alleen verzadigde vetten (vleeswaren, vlees en kaas, palm- en kokosolie) werken insulineresistentie en atherosclerose (verdikking en verharding van de slagaders) in de hand. Daarom wordt aanbevolen de consumptie van vis (zelfs vette vis), en meervoudig en enkelvoudig onverzadigde plantaardige oliën te verhogen.

Welke suikers verdienen de voorkeur?

  • Brood, aardappelen, griesmeel, wortelen en uiteraard suiker zelf verhogen het suikergehalte in het bloed sterk
  • Fruit, deegwaren, rijst, suiker (saccharose) verhogen het suikergehalte in het bloed matig.
  • Fructose, zuivelproducten, peulvruchten (bonen, linzen) verhogen het suikergehalte in het bloed licht.

De voorkeur moet worden gegeven aan voedingsmiddelen die het suikergehalte licht verhogen. De stijging van de glykemie na de maaltijden draagt namelijk bij tot het stijgen van het HbA1c en is schadelijk voor de bloedvaten. Zoetstoffen verhogen het suikergehalte in het bloed niet en worden dus aangeraden bij diabetespatiënten.

Niet snoepen

Om het snoepen tegen te gaan is het raadzaam minstens drie maaltijden per dag te nemen.

Reclame
Diabetes - Leven met - Welk dieet bij diabetes?

Diabetes en lichaamsbeweging

Belang van lichaamsbeweging bij diabetes

Regelmatige lichaamsbeweging bevordert het vermageren, verhoogt de spiermassa, vermindert het vet in de buik, verlaagt de bloeddruk en verbetert het vetgehalte in het bloed. Daardoor daalt de insulineresistentie en het cardiovasculaire risico.

Welke lichaamsbeweging?

Algemeen wordt 30 minuten fysieke activiteit per dag aanbevolen. Geen enkele sport is strikt verboden, mits eerst de nodige onderzoeken worden verricht. Contra-indicaties houden eerder verband met diabetische complicaties. Duursporten (wandelen, zwemmen, fietsen...) genieten de voorkeur. Lichaamsbeweging is meer dan sporten alleen. Het omvat ook activiteiten zoals tuinieren, knutselen, onderhoud van het huis...

Diabetes - Leven met - Diabetes en lichaamsbeweging
Reclame

Diabetes en overgewicht

Het is raadzaam 5 tot 10% van het lichaamsgewicht te vermageren. Dat is dus niet zoveel. Als een aanpassing van de levenswijze niet volstaat om dat resultaat te verkrijgen, moet u met uw huisarts spreken. Hij zal u eventueel een multidisciplinaire aanpak aanraden (arts, diëtist, psycholoog, fysiotherapeut en andere specialisten).

Diabetes - Leven met - Diabetes en overgewicht

Diabetes en roken

Roken verhoogt de kans op de ontwikkeling van hart- en vaataandoeningen sterk. Stoppen met roken is de beste maatregel om een hartinfarct of beroerte te voorkomen. Stoppen met roken verlaagt ook het gehalte aan geglycosyleerde hemoglobine (de hoeveelheid suiker in het bloed). Het heeft dus een direct antidiabetisch effect. De gewichtstoename na de rookstop wordt grotendeels gecompenseerd door de gunstige effecten ervan op de gezondheid.

Diabetes - Leven met - Diabetes en roken

Geschreven door Dr Jean-Yves Hindlet

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.