backtotop

Een glutenvrij dieet bij diabetes: een slecht idee?

Het is je wellicht al opgevallen: de voorbije jaren steeg het aantal personen dat startte met een glutenvrij dieet explosief. Maar is het echt wel een goed idee om dat eiwit te vermijden, dat onder meer in gerst, tarwe, rogge en dus brood of pasta zit? Volgens een rapport van de American Heart Association, dat het glutenverbruik van ongeveer 200.000 vrijwilligers bestudeerde, is dat nog niet zo zeker.

Een glutenvrij dieet zou het risico op diabetes kunnen verhogen

Een glutenvrij dieet is wel absoluut aangewezen bij bewezen coeliakie. Maar het is niet altijd gerechtvaardigd, meer nog, soms kan het zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo zou het risico op diabetes daardoor met 13 % stijgen. Oorzaak? ‘No-glu’-aanhangers eten automatisch minder graanvezels. Meteen een extra reden om met je arts te praten over een eventuele aanpassing van je eetpatroon, als je denkt dat jij ook bij die groep hoort!

Lees meer over Diabetes
Reclame
Gerelateerde artikels
Diabetes - Leven met - Welk dieet bij diabetes?

Evenwichtige voeding Het dieet is een essentieel element bij de behandeling van (…)

Diabetes - Leven met - Welk dieet bij diabetes?
Diabetes - Complicaties - Diabetes en hart- en vaatziekten

Hoog cardiovasculair risico Cardiovasculaire complicaties (…)

Diabetes - Complicaties - Diabetes en hart- en vaatziekten