Complicaties

Diabetes en het zicht

Diabetische retinopathie

Diabetes kan de ogen beschadigen. De ernstigste aantasting is diabetische retinopathie (aantasting van het netvlies). Die aantasting veroorzaakt geen pijn maar kan wel leiden tot blindheid. Het risico op diabetische retinopathie is kleiner als de suikerziekte goed gereguleerd is, als de bloeddruk onder controle is en als de ogen regelmatig worden nagekeken. Een behandeling is noodzakelijk als de ziekte het zicht bedreigt. De behandeling die het meest wordt gebruikt, is de laser. Met een laser worden abnormale bloedvaatjes van het netvlies verbrand.

Cataract

De ooglens is zeer doorlaatbaar voor glucose. Bij chronische blootstelling aan te veel glucose wordt de ooglens troebel: cataract (staar). Een heelkundige ingreep is momenteel de enige behandeling voor cataract. Daarbij wordt de zieke lens verwijderd en vervangen door een kunstlens.

Glaucoom

Diabetes is een risicofactor voor glaucoom. Bij glaucoom wordt de oogzenuw platgedrukt door de drukstijging van het oogvocht. Dat leidt tot een inkrimping van het gezichtsveld en een progressief, onomkeerbaar gezichtsverlies. Dat proces is volledig pijnloos. De enige manier om glaucoom op te sporen is meting van de oogdruk door een oogarts. De behandeling van chronisch glaucoom bestaat in het controleren van de druk in het oog. Let op: er is geen enkel verband tussen de bloeddruk en de oogdruk.

Geschreven door Dr Jean-Yves HindletHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Diabetes en het zicht
Reclame