Begrijpen

Suiker, glykemie en insuline

Wat is de rol van suiker?

Suikers (koolhydraten), vetten (lipiden) en zelfs eiwitten (proteïnen) worden door het lichaam gebruikt om de energie te produceren die het nodig heeft. Glucose (een koolhydraat) laat geen resten na bij verbranding. Het is dan ook een ideale brandstof voor alle cellen. Het is trouwens de enige brandstof die onze hersenen kunnen gebruiken. De hersenen gebruiken dan ook veel glucose.

De glykemie

De concentratie van glucose in het bloed is min of meer constant. De organen die suiker nodig hebben, moeten er immers altijd over kunnen beschikken. De concentratie van suiker in het bloed wordt de glykemie genoemd, of het suikergehalte van het bloed. Ze ligt tussen 74 en 116 mg/dl (milligram per deciliter). Bij hypoglykemie ligt de suikerconcentratie in het bloed te laag, en bij hyperglykemie is de glykemie te hoog.

De rol van insuline

Als de concentratie van suiker in het bloed te hoog is, geeft de alvleesklier (pancreas) insuline af. Insuline is een hormoon dat de lever en de spieren ertoe aanzet om meer suiker op te nemen en te bewaren. Die reserves kunnen worden aangesproken als er een tekort aan glucose is. De weefsels hebben insuline nodig om suiker op te nemen.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Suiker, glykemie en insuline
Reclame