backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 25/11/2021

Kamelenmelk, een natuurlijke bondgenoot tegen diabetes?

Kamelenmelk, een natuurlijke bondgenoot tegen diabetes?

In de afdeling superfoods is kamelenmelk heel erg in trek! In het Midden-Oosten wordt dit product al eeuwenlang gebruikt als alternatief voor moedermelk en koemelk, en nu heeft recent wetenschappelijk onderzoek ook de weldadige effecten aangetoond, meer bepaald voor diabetes. We vertellen je er hier graag meer over.

Reclame

Kamelen werden al ruim 3000 à 4000 jaar geleden gedomesticeerd en werken zeker niet alleen als lastdieren. Bovendien dient hun melk als basisvoedsel voor de autochtone bevolking. Kamelenmelk is niet alleen lichter verteerbaar en minder allergeen dan koemelk, het bezit daarnaast ook heel wat therapeutische voordelen. Nomaden gebruiken ze onder meer tegen tuberculose en gastro-enteritis. Ongeveer dertig jaar geleden kregen ook de wetenschappers belangstelling voor haar talrijke eigenschappen.

Het antidiabetische effect van kamelenmelk

Zo vindt men onder de vele bestaande studies een klinische proef(1) waarbij onderzoek werd gedaan naar de werking van kamelenmelk op de insuline en de incretinerespons (incretines zijn een groep hormonen die bij een verhoogde bloedsuikerspiegel de insulinesecretie stimuleren). Het onderzoek werd gevoerd door dr. Nader Lessan en dr. Adam Buckley, twee endocrinologen van het Imperial College London Diabetes Center in Abu Dhabi (VAE). Daarbij stelden de wetenschappers vast dat kamelenmelk een eiwit met insuline-achtige werking bevat dat minder makkelijk stremt in het zure milieu van de maag. Wellicht verklaart dat fenomeen gedeeltelijk de daling van de glucosespiegel.

Kamelenmelk lijkt sterk op moedermelk

In een recente studie(2) hebben twee andere wetenschappers, Mohammed Ayoub en Sajid Maqsood, onderzoek gedaan naar de cellulaire en moleculaire mechanismen waaraan kamelenmelk haar antidiabetische eigenschappen ontleent. Naast een samenstelling die sterk gelijkt op menselijke moedermelk bevat kamelenmelk ook diverse peptiden die een positieve invloed hebben op de moleculaire markers van suikerziekte (remming van dipeptidyl peptidase4 en de menselijke insulinereceptor en zijn cellulaire signaalroute). Het onderzoek onthult tevens een betere glucosecirculatie in de cellen.

Kamelenmelk weert ontstekingen

Nog meer goed nieuws levert een Britse studie(3) onder leiding van Keith Morris van de Cardiff Metropolitan University. Zo zouden de vetzuren in kamelenmelk kunnen bijdragen tot een daling van de chronische ontsteking bij diabetes type2. Een hoopvolle ontdekking, zeker als men weet dat die vorm van diabetes aanleiding kan geven tot complicaties zoals hartaandoeningen en CVA…

Een halve liter kamelenmelk per dag

Om de diabetesmarkers te beïnvloeden zou men een halve liter kamelenmelk per dag moeten drinken. Makkelijker gezegd dan gedaan, want de melk is niet overal verkrijgbaar. In werkelijkheid vertegenwoordigt kamelenmelk slechts 1% van de mondiale melkproductie. Aan het product hangt dan ook een hoog prijskaartje. Bovendien hebben we in 90% van de gevallen niet te maken met kamelenmelk, maar met dromedarismelk (een dromedaris heeft slechts één bult). Het werd nog niet vastgesteld of die dezelfde eigenschappen heeft…

Lees meer over Diabetes
Reclame