Mensen met een depressie bewegen vaak minder dan de doorsnee bevolking.
Depressieve mensen hebben weinig energie en voelen zich vermoeid. Vaak hebben ze weinig plezier in activiteiten en soms zijn ze zelfs bedlegerig. Ze zijn dus fysiek minder actief, waardoor hun fysieke fitheid verslechtert en hun negatieve gevoelens en gedachten verergeren. Zo geraken deze mensen in een negatieve spiraal.
Op welke manier kan lichaamsbeweging die negatieve spiraal doorbreken?
Lichaamsbeweging verlaagt de stresshormonen cortisol en adrenaline. Tegelijk heeft bewegen een positief effect op de werking van serotonine en de hoeveelheid dopamine in de hersenen. Serotonine en dopamine zijn twee neurotransmitters die een invloed hebben op de stemming. Daarnaast verbetert lichaamsbeweging de fysieke fitheid, het zelfbeeld en zelfvertrouwen. Het vermindert ook het risico op obesitas, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen zoals een beroerte. Dat is een belangrijk voordeel gezien mensen met een depressie een verhoogd risico lopen op deze aandoeningen.
Hoe vaak moeten mensen met een depressie dan bewegen?
Dat hangt grotendeels af van de fysieke fitheid. In het UPC ? KULeuven, Campus Kortenberg, helpen we patiënten heel geleidelijk en via haalbare doelstellingen hun fysieke fitheid te verbeteren. De oefeningen vragen maximaal 50% tot 60% van hun inspanningscapaciteit, die bepaald wordt via een inspanningstest. Bedlegerige patiënten beginnen met korte wandelingen. Patiënten met minder zware symptomen van depressie kunnen zwemmen, fietsen, wandelen of relaxatieoefeningen doen. Deze sporten gebeuren bij voorkeur in groep om mensen met een depressie uit hun isolement te helpen.
De vooruitgang wordt steeds bijgehouden in een dagboek.
Via het dagboek stellen patiënten vast dat ze hun fitheid hebben verbeterd op basis van hun eigen inzet en capaciteiten. Zo krijgen ze opnieuw een gevoel van controle over hun eigen welzijn. Lichaamsbeweging verbetert zo het zelfbeeld en het zelfvertrouwen, en heeft dus ook een belangrijk psychologisch effect.