backtotop

Gevolgen

Het risico op zelfdoding, een gevolg van depressie

Zelfdoding: een niet te onderschatten risico

15%, meer dan één op acht van alle mensen met een depressie wil uit het leven stappen. Elk jaar zijn er in België zo'n 2.000 zelfdodingen en ongeveer 25.000 zelfdodingspogingen. Meer vrouwen dan mannen ondernemen een poging, maar het 'slaagpercentage' ligt bij mannen driemaal hoger, omdat zij gewelddadiger middelen gebruiken. Getrouwde mannen plegen overigens minder zelfdoding dan alleenstaanden. Omgekeerd ligt het zelfdodingspercentage bij getrouwde vrouwen hoger dan bij singles. De huwelijksband is voor mannen eerder een beschermende factor en bij vrouwen net een risicofactor.

Voortekens van zelfdoding

Familie en omgeving moeten vooral goed letten op de volgende tekens die een zelfdoding aankondigen:

  • Wanneer de persoon zwijgzaam wordt en in zichzelf gekeerd is.
  • Wanneer de persoon over zelfdoding spreekt, kan het gebeuren dat zijn toestand nadien schijnbaar verbetert. Iemand die rustig schijnt, soms zelfs opgewekt, kan al afscheid hebben genomen genomen van het leven en is van plan om er binnenkort een eind aan te maken.

Zelfdodingpogingen

Zelfdodingpogingen mogen ook niet lichtzinnig opgevat worden. Wie één poging achter de rug heeft, loopt nadien honderdmaal meer risico om zich van het leven te beroven. In één op de twee gevallen (50%) volgt een tweede poging!

Geschreven door Dr Philippe ViolonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Depressie - Gevolgen - Het risico op zelfdoding, een gevolg van depressie
Reclame