Gevolgen

Wat is de rol van de omgeving bij depressie?

Depressie: een zware beproeving voor de familie

Iemand met een depressie is voor de familie een zware beproeving. Zijn neerslachtigheid, zijn isolement, zijn negativisme, het feit dat hij zelfs geen eenvoudige taken meer kan uitvoeren: dit is allemaal moeilijk te aanvaarden. De hele gezinsdynamiek raakt verstoord. De partner moet niet alleen psychologische steun bieden, maar vaak ook alle huishoudelijke taken en de opvoeding van de kinderen op zich nemen.

De arbeidsongeschiktheid van de patiënt kan het gezin in financiële moeilijkheden brengen. De kinderen kunnen een negatief beeld krijgen van hun depressieve vader of moeder, die voortdurend klaagt en treurt of niets meer aankan. Zonder goede opvang kan zoiets op de lange duur de affectieve ontwikkeling negatief beïnvloeden.

Isolement van de depressieve persoon vermijden

Als de depressie lang blijft duren, kan het begrip van de omgeving soms overslaan in ontmoediging. Vrienden vallen weg, en er kunnen reacties ontstaan van afwijzing en onbegrip. Hoewel te begrijpen, is zoiets toch te vermijden, want dit sterkt de persoon, die sowieso al met schuldgevoelens kampt, nog in zijn gevoelens van nutteloosheid en mislukking.

De ideale houding van de omgeving kunnen we samenvatten in drie zinnen:

  1. Niet moraliseren
  2. Niet verwerpen
  3. Geruststellen

Goed luisteren en veel begrip tonen vormen de beste hulpmiddelen voor de depressieve persoon en zijn gezin.

Geschreven door Dr Philippe Violon Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Reclame