backtotop

Hoe wordt de diagnose van depressie gesteld?

Depressie - Diagnose - De diagnose van depressie stellen

De diagnose van depressie stellen

Depressie, een echte ziekte

Depressie is een echte ziekte. Een precieze diagnose is dan ook even belangrijk als bij een longontsteking, een discushernia of een maagzweer. Helaas wordt de diagnose dikwijls pas laat gesteld, vaak meerdere weken tot zelfs maanden na de eerste symptomen van de depressie.

Daarvoor zijn verschillende redenen:

  • De persoon denkt dat een arts raadplegen geen nut zal hebben.
  • De klachten (vermoeidheid, gebrek aan belangstelling, neerslachtigheid) worden toegeschreven aan overbelasting, stress... Noch hij noch zijn omgeving denken aan een ziekte.

Sommige mensen hebben op het eerste gezicht niet-samenhangende symptomen zoals slapeloosheid en gebrek aan energie. Pas door grondige ondervraging kan de arts ook andere symptomen vaststellen die typisch zijn voor depressie.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er bestaan geen goede of nuttige biologische of radiologische onderzoeken om depressie te diagnosticeren. De diagnose wordt hoofdzakelijk gesteld worden aan de hand van het bestaan van kenmerkende symptomen. Analoog zal pas gesproken worden van verbetering of van genezing als bepaalde symptomen van de depressie verminderd, of weg zijn. Het is dan ook belangrijk dat de patiënt zijn arts zoveel mogelijk informatie geeft over de evolutie van zijn toestand: energiepeil, stemming, slaap en eetlust...

Banale, zinloze of belachelijke klachten of symptomen bestaan niet!

Reclame
Depressie - Diagnose - De diagnose van depressie stellen

Geschreven door Dr Philippe ViolonLees verder: Wat zijn de oorzaken van depressie?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.