backtotop

Behandeling

Antidepressiva en kalmeermiddelen: wat zijn de verschillen?

Kalmeermiddelen: korte werkingsduur

Men verwart vaak antidepressiva met kalmeermiddelen. Beide categorieën geneesmiddelen werken echter totaal anders en hebben ook compleet andere indicaties. Kalmeer- en slaapmiddelen (benzodiazepines en aanverwanten) werken reeds enkele tientallen minuten na inname, hebben een korte werkingsduur en hebben als doel een toestand van intense angst tijdelijk te verminderen of dankzij hun kalmerende werking tijdelijk de slaap te bevorderen.

Deze geneesmiddelen bestrijden enkel de symptomen van angst, en hebben geen invloed op de onderliggende depressie. Bovendien kunnen ze bij langdurig gebruik verslavend werken, waardoor de patiënt steeds hogere dosissen nodig heeft.

Als ze echt nodig zijn, mogen ze alleen tijdelijk worden gebruikt.

Het doel van antidepressiva: genezen

In tegenstelling tot kalmeermiddelen, maken antidepressiva genezing van depressie mogelijk. Hun werking is voelbaar drie tot vier weken na de start van de behandeling. Ze werken niet alleen in op de somberheid, maar ook op de andere depressiesymptomen.

Een strikte therapietrouw is van levensbelang. Alleen de arts kan beslissen over een eventuele stopzetting. Antidepressiva moeten gedurende verschillende maanden ingenomen worden. Ze werken immers pas op lange termijn, dus is eenmalig of facultatief gebruik helemaal te mijden.

Geschreven door Dr Philippe ViolonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Depressie - Behandeling - Antidepressiva en kalmeermiddelen: wat zijn de verschillen?
Reclame