backtotop

Begrijpen

Depressie en dementie: twee verschillende zaken

Depressie bij bejaarden: pseudodementie

Naast futloosheid en (loze) lichamelijke klachten, zal een depressie bij de bejaarde zich vooral uiten in geheugen- en concentratiestoornissen, data door elkaar halen, verlies van ruimtelijke oriëntatie en in een sterk verarmde communicatie met de omgeving. Deze mensen reageren trager, nemen geen initiatief meer en raken compleet afhankelijk van hun omgeving. Dergelijke symptomen wijzen in de regel op dementering, met name van Alzheimer-type dementie. Vandaar de term 'pseudodementie'. Vroegtijdig het onderscheid maken tussen dementie en depressie is belangrijk, omdat de behandelingen volledig verschillend zijn.

Pseudodementie: niet ongeneeslijk

In tegenstelling tot de degeneratieve dementie van het Alzheimer-type, is pseudodementie, een depressie bij bejaarden die gepaard gaat met dementiesymptomen, eenomkeerbare ziekte. De aandoening reageert net als andere depressies reageert op antidepressiva. Wanneer deze bijzondere vorm van depressie goed behandeld is, zal de bejaarde opnieuw actief worden en weer een normaal leven gaan leiden.

Depressie, een ziekte met ernstige gevolgen

Depressie bij bejaarden verhoogt de mortaliteit, doordat sommige aandoeningen verergeren en het aantal zelfdodingspogingen toeneemt.

Depressie moet zonder meer behandeld worden.

Geschreven door Dr Philippe Violonvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Reclame