backtotop

Begrijpen

Depressie bij oudere mensen

Depressie, een aandoening die veel voorkomt bij bejaarden

Minder dan 10% van alle mensen met een depressie ouder dan 65 jaar krijgt een juiste diagnose!

Depressieve bejaarden moeten ernstig genomen worden: ze hebben evenveel recht op goede behandeling als jonge mensen met een depressie. Temeer daar het om een zeer frequente aandoening gaat: 15% van de 65-plussers en tot 40% van de bejaarden in rust- en verzorgingstehuizen heeft een depressie.

Een gemaskeerde depressie

De depressie is bij bejaarden moeilijk te diagnosticeren. De aandoening uit zich op de eerste plaats vaak in een vertraging van de intellectuele functies of in lichamelijke (somatische) klachten en niet in echte somberheid. Zulke symptomen maken deel uit van het normale verouderingsproces, hetgeen de depressie kan maskeren en alvast een tijdige diagnose sterk belemmert.

Doeltreffende behandelingen tegen depressie

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn antidepressiva even doeltreffend bij bejaarden als bij jongeren. Bij vermoeden van depressie mag men dan ook niet aarzelen een arts te raadplegen, ongeacht de leeftijd en de context van de persoon. Voorts is steun van de omgeving zeer belangrijk. Een bejaarde zal makkelijker uit zijn depressie geraken als familie, vrienden en omgeving zijn isolement helpen doorbreken.

Geschreven door Dr Philippe ViolonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Depressie bij oudere mensen
Reclame