backtotop

Begrijpen

Focus op postnatale depressie

Van babyblues...

De babyblues begint meestal tussen de derde en de vijfde dag na de bevalling en verdwijnt zeer snel binnen de 12 à 24 uur. Belangrijkste symptomen zijn huilbuien, prikkelbaarheid en angststoornissen. Babyblues komt zeer frequent voor, maar is op zich niet verontrustend.

... tot depressie

Als de symptomen langer dan een maand aanhouden of verergeren, kan er sprake zijn van een postnatale depressie. Deze ontstaat tijdens de eerste zes weken na de geboorte of tussen de negende en de vijftiende maand. Moeders herkennen de depressie niet altijd: soms zijn het symptomen bij de baby waardoor de arts de diagnose van postnatale depressie kan stellen:

  • Een te laag gewicht,
  • herhaaldelijk braken,
  • aanhoudend huilen,
  • herhaalde consulten bij de kinderarts.

Dergelijke tekens wijzen niet noodzakelijk op een ziekte bij de baby, maar mogelijk op depressie bij de moeder. Uiteraard moet zo'n depressie zonder uitstel en doeltreffend behandeld worden. Dit soort depressies vindt meestal zijn oorsprong in pijnlijke, traumatiserende gebeurtenissen tijdens de zwangerschap, zoals scheiding, verlies, relatieconflicten, steeds in combinatie weliswaar met de heel typische hormonale veranderingen na de geboorte, die in feite zeer hevig zijn.

Geschreven door Dr Philippe ViolonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Focus op postnatale depressie
Reclame