backtotop
Nieuws
Wat maakt ouderen depressief?

Wat maakt ouderen depressief?

Oudere mensen hebben vaker te maken met verlies, eenzaamheid, lichamelijke en functionele klachten. Maar zijn ze daarom vaker depressief? En wat maakt hen dan depressief?

Reclame

Enquête bij 75-plussers

In Duitsland hebben wetenschappers een studie uitgevoerd bij meer dan 2500 mensen ouder dan 75 jaar. Ze wilden nagaan hoeveel procent van hen met een depressie kampte en de risicofactoren voor de ontwikkeling van een depressie bepalen. Getrainde artsen en psychologen gingen de deelnemers thuis opzoeken om hen allen op dezelfde manier te interviewen. Ze herhaalden de interviews na 1,5 en na 3 jaar.

Aantal ouderen met een depressie

De gemiddelde leeftijd van de ondervraagden was 79,6 jaar. Iets meer dan een derde waren mannen. De wetenschappers hebben alleen mensen ondervraagd die nog thuis woonden; de helft woonde alleen.

De resultaten van deze enquête tonen dat, in deze groep 75-plussers, de frequentie van depressie nog toeneemt met de leeftijd. Het aantal ouderen die een depressie kregen, verdubbelde zelfs over 5 tot 10 jaar: van 35 per 1000 personen per jaar in de leeftijdsgroep 75-79 jaar naar 75 per 1000 personen per jaar in de groep 85-jarigen en ouder.

Factoren die het risico op depressie verhogen

Verschillende factoren waarvan men zou denken dat ze een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van een depressie, doen dat in feite niet: scholing, gehuwd of niet, financiële toestand, aanwezigheid van chronische ziekten.

Ouderen die minder goed te been zijn, geheugenproblemen hebben en roken daarentegen vormen een kwetsbare groep als we het over depressie hebben. Het zelf aanvoelen dat het geheugen achteruitgaat, kan een uitlokkende factor zijn.

Een andere ongewone vaststelling is dat alcohol bij ouderen niet gepaard gaat met depressie, roken wel.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Het risico om in een depressie te verzeilen is dus des te groter voor 85-jarigen en ouder. In deze leeftijdsgroep is de kans om een depressie te krijgen bovendien dezelfde voor beide geslachten. Bij jongere senioren is de kans echter groter bij vrouwen dan bij mannen.

Zich wapenen tegen mobiliteits- en geheugenproblemen kan helpen om depressie bij senioren te voorkomen.

Lees meer over Depressie
Reclame
Gerelateerde artikels
Het risico op zelfdoding, een gevolg van depressie

Zelfdoding: een niet te onderschatten risico 15%, meer dan één op acht van alle mensen met een (…)

Depressie - Gevolgen - Het risico op zelfdoding, een gevolg van depressie
Wat is de rol van de omgeving bij depressie?

Depressie: een zware beproeving voor de familie Iemand met een (…)

Depressie - Gevolgen - Wat is de rol van de omgeving bij depressie?