backtotop
Nieuws
Wat bepaalt risico op nieuwe depressie?

Wat bepaalt risico op nieuwe depressie?

Bij elke nieuwe episode van depressie stijgt het risico op terugval. Maar er zijn nog factoren die op lange termijn dat risico kunnen bepalen.

Reclame

Depressie: het risico op terugval

Tot 65% van de mensen met een depressie maakt herhaaldelijke episoden door. Dat heeft gevolgen voor het dagelijkse leven en gaat gepaard met een minder goede levenskwaliteit. Canadese onderzoekers zijn daarom op zoek gegaan naar factoren die terugval gemakkelijker uitlokken en zo genezing op lange termijn belemmeren. Gedurende zes jaar hebben de onderzoekers 585 mensen met een depressie opgevolgd. Zij namen om de twee jaar een interview af van de deelnemers.

Mentale en lichamelijke gezondheid

In deze periode van zes jaar hebben de onderzoekers gedetailleerde informatie verzameld over de lichamelijke gezondheid van de deelnemers: obesitas, chronische ziekten, chronische pijn, rookgedrag en de mate van lichaamsbeweging.

Ook de geestelijke gezondheid werd onder de loep genomen: huidige symptomen, voorgeschiedenis van depressie, alcoholverbruik, gebruik van antidepressiva, zelfvertrouwen, onmacht over controle van de levensomstandigheden, frequente doodsgedachten en chronische stress.

Voortekens voor terugval van depressie

Door mensen met dezelfde evolutie van depressie te groeperen, konden twee 'depressietrajecten' onderscheiden worden:

  • 55% had opeenvolgende episoden van depressie (= negatief traject);
  • 45% had geen volgende episode van depressie (= positief traject).

Ongeacht de leeftijd en het geslacht waren dagelijks roken, een voorgeschiedenis van depressie en een gevoel van onmacht over de controle van de levensomstandigheden, voortekens voor een nieuwe depressieve episode. Dit geldt echter alleen voor mensen die al een depressie gehad hebben. Maar als de mensen voelen dat ze hun leven wel in de hand hebben, komen ze niet in het negatieve depressietraject terecht.

Roken en controle over het leven

Deze studie toont dat niet alleen eerdere depressieve episoden het risico op een volgende depressie vergroten, maar ook het roken en het gevoel dat men zijn leven niet onder controle heeft. Verder onderzoek moet uitwijzen of enerzijds stoppen met roken en anderzijds behandelingen om de controle op het leven te versterken, samen met antidepressiva, deel moeten uitmaken van de globale behandeling van depressie. Met andere woorden: of men zo op lange termijn minder terugval van depressie kan veroorzaken.

Bron: Ian Colman, Kiyuri Naicker, YiYe Zeng, Anushka Ataullahjan, amibkaipakan Senthilselvan, Scott B. Patten. Predictors of long-term prognosis of depression. Canadian Medical Association Journal 2011;183(17):1969-76.

Lees meer over Depressie
Reclame
Gerelateerde artikels
Geheugenstoornissen: verband met depressie?

Concentratieproblemen Mensen met een depressie hebben (…)

Depressie - Symptomen - Geheugenstoornissen: verband met depressie?
Depressie is geen fataliteit

Elk jaar worden honderdduizenden Belgen getroffen door depressie. 5 (…)

Depressie - Begrijpen - Depressie is geen fataliteit