backtotop
Nieuws
Synthetische drugs: een weg naar depressie?

Synthetische drugs: een weg naar depressie?

Verhoogt het gebruik van drugs zoals amfetamines (speed) en xtc in de adolescentie de kans op een depressie? Dat blijkt alvast uit een onderzoek bij 4.000 tieners.

Reclame

Drugs: neurologische schade mogelijk

Het gebruik van synthetische drugs (amfetamines en xtc) wordt steeds populairder, meer bepaald bij adolescenten. Volgens onderzoekers op het terrein nemen tieners zelfs vaak amfetamines en xtc samen. De wetenschappers zijn dan ook terecht bezorgd over de neurologische schade op lange termijn die dit recreatief druggebruik kan aanrichten. De ontwikkeling van de hersenen is in de adolescentie immers nog niet helemaal voltooid.

Link tussen druggebruik en depressie

Om de link tussen deze drugs en het risico op een latere depressie te onderzoeken, werd in Québec een enquête gehouden bij 3.880 15- en 16-jarigen. Eerst werden de jongeren ondervraagd over hun druggebruik. Een jaar later moesten ze aan de hand van een zelftest hun depressieve gevoelens en gedragingen in de afgelopen week meten.

Uit de enquête bleek dat amfetamines vaker gebruikt worden dan xtc: 11,6% tegenover 8%. Bij een tiener op de zeven – dat is 15% van de totale groep – wees de zelftest op een lichte tot matige depressie.

Het geslacht of de aanwezigheid van depressieve symptomen voor het druggebruik hadden geen invloed op de resultaten.

Meer depressieve symptomen met beide drugs samen

6,7% van de adolescenten gaf toe tegelijk amfetamines en xtc te gebruiken. Een jaar later was de kans op depressieve symptomen bij hen dubbel zo groot als bij de jongeren die deze drugs niet gebruikten. In vergelijking met tieners die helemaal geen drugs gebruikten, was de kans op een depressie 60 tot 70% groter bij de tieners die een synthetische drug gebruikten.

Verband tussen druggebruik en depressie bevestigd

Dit onderzoek heeft voor de eerste maal aangetoond dat recreatief druggebruik bij adolescenten het risico op depressie in de hand werkt. Voor de goede verstaanders …

Bron:

Brière FN, Fallu JS, Janosz M et al. Prospective associations between meth/amphetamine (speed) and MDMA (ecstasy) use and depressive symptoms in secondary school students. The Epidemiology and Community Health, april 2012, doi:10.1136/jech-2011-200706

Lees meer over Depressie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is de seizoensdepressie?

We zijn allemaal gevoelig voor zon en licht, en ook het weer kan onze stemming beïnvloeden, zijn het (…)

Depressie - Begrijpen - Wat is de seizoensdepressie?
Focus op postnatale depressie

Van babyblues...De babyblues begint meestal tussen de (…)

Depressie - Begrijpen - Focus op postnatale depressie