backtotop
Nieuws
Samen tegen depressie

Samen tegen depressie

Bij zelfhulpgroep Altis in Dendermonde vond Rita de nodige steun en raad van deelgenoten. Ondertussen leeft ze al negen jaar zonder depressie. En helpt ze mee de groep te organiseren.

Reclame

Verbondenheid

"Ik had al enkele depressies achter de rug, en kroop toen net uit mijn laatste. Bij de zelfhulpgroep hoopte ik iets te vinden dat mij kon helpen, zodat ik niet meer zou hervallen. Behalve mij, was er nog iemand nieuw. Maar zij leed wel nog zwaar onder haar depressie, ze had een begeleider mee. Hoe de groep omging met die persoon, heeft me versteld doen staan. Geen troostende woorden, daar hebben depressieve mensen geen boodschap aan. Wel zeer veel begrip en verbondenheid."

Positieve wending

"Die zelfde avond heb ik ook mijn eigen verhaal gedaan. Uit de reacties van de andere mensen voelde ik mij begrepen, niet langer alleen op de wereld. Ik had niet het gevoel dat mijn depressie de dag erna helemaal opgelost zou zijn. Wel dat de dingen een positieve wending namen. Na enkele maanden geraakte ik meer en meer geïntegreerd. Ondertussen help ik mee de bijeenkomsten van de zelfhulpgroep te organiseren."

Sociaal contact, structuur en beweging

"Vandaag is een losse babbel nog steeds belangrijk binnen onze werking. Maar daarnaast proberen we om ook concrete actiepunten aan te reiken. Aan dergelijke tips heb ik zelf veel gehad. Bijvoorbeeld de tip om opnieuw sociaal contact te zoeken. Of het belang van een vaste structuur in het leven tijdens een depressie: om 8.30 uur ten laatste uit bed, alle maaltijden mee aan tafel, helpen afwassen, ... Ook meer beweging helpt, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen. Ten slotte is het noodzakelijk om de behandeling van de arts nauw op te volgen."

Leven is te mooi

"Sinds ik bij Altis ben, heb ik geen depressie meer gehad. Ik probeer dat ook zo te houden. Onder andere door mezelf te trainen in relativeren en in het zien van de realiteit, en voor te bereiden op mogelijke problemen. Je moet er blijven aan werken. Het leven is te mooi om aan de kant te staan."

www.altis-depressie.org

Lees meer over Depressie
Reclame
Gerelateerde artikels
Depressie bij oudere mensen

Depressie, een aandoening die veel voorkomt bij bejaardenMinder dan 10% van alle (…)

Depressie - Begrijpen - Depressie bij oudere mensen
Wat is de seizoensdepressie?

We zijn allemaal gevoelig voor zon en licht, en ook het weer kan onze stemming beïnvloeden, zijn het (…)

Depressie - Begrijpen - Wat is de seizoensdepressie?