backtotop
Nieuws
Internetverslaving verhoogt depressierisico

Internetverslaving verhoogt depressierisico

Lijkt uw tiener verslaafd aan internet? Wees waakzaam, want jongeren met een problematisch gebruik van internet hebben meer kans om depressief te worden.

Reclame

Verslaafd aan het internet

Jonge mensen brengen soms zeer veel tijd door op het internet. Het kan problematisch worden als hun leven volledig in het teken staat van het surfen, of als het internetgebruik hun sociaal, intellectueel, affectief en professioneel leven verstoort. Wie verslaafd is aan het internet, heeft het vaak ook moeilijk om te stoppen met surfen. Ze kunnen zich depressief, humeurig of zenuwachtig voelen als ze niet online zijn, een gevoel dat verdwijnt wanneer ze opnieuw kunnen surfen.

Internetverslaving en depressie

Het verband tussen een problematisch gebruik van internet en depressie is al herhaaldelijk onderzocht. Vaak wordt internetverslaving gezien als een symptoom van depressie of van angststoornissen.
Maar volgens een nieuwe studie van Australische en Chinese wetenschappers kan internetverslaving ook de oorzaak zijn van een depressie, in plaats van het symptoom. Bij het begin van hun studie lieten ze 1041 Chinese tieners een vragenlijst invullen om na te gaan op welke manier ze gebruik maken van het internet. 6 % van de tieners bleek op een gematigd problematische manier met internet om te gaan. De Chinese tieners werden daarnaast ook onderzocht op aanwezige symptomen van depressie en angststoornissen.

Risico op depressie 2,5 keer zo groot

Negen maanden later lieten de wetenschappers de jongeren de vragenlijsten opnieuw invullen. 8,4 % van de studenten had een depressie ontwikkeld, terwijl bij aanvang geen enkele tiener depressieve symptomen had vertoond.
Na analyse van de resultaten bleek het risico op een depressie 2,5 keer zo groot bij tieners met een problematisch internetgebruik, in vergelijking met de andere studenten. Tussen pathologisch internetgebruik en angststoornissen werd evenwel geen verband gevonden.

Preventie bij jongeren

Volgens de wetenschappers hebben hun onderzoeksresultaten gevolgen voor de preventie van depressie. "Actief zoeken binnen de school naar individuele studenten die een verhoogd risico lopen, kan beschouwd worden als een effectieve strategie om depressies te voorkomen."

Lees meer over Depressie
Reclame
Gerelateerde artikels
De diagnose van depressie stellen

Depressie, een echte ziekte Depressie is een echte ziekte. Een precieze (…)

Depressie - Diagnose - De diagnose van depressie stellen
De schijnwerper op bipolaire stoornis (of manisch- (…)

Bipolaire stoornissen: twee fasen De bipolaire stoornis (…)

Depressie - Begrijpen - De schijnwerper op bipolaire stoornis (of manisch-depressieve stoornis)