backtotop
Nieuws
Depressie: wanneer ben ik genezen?

Depressie: wanneer ben ik genezen?

Stel, u heeft het idee dat de symptomen van uw depressie sterk verbeterd zijn. Hoe weet u of u helemaal genezen bent?

Reclame

Respons, remissie en genezing: niet met elkaar verwarren

De actuele antidepressiva zijn zeer effectief. Toch moeten bij het gebruik ervan, de raadgevingen van de arts strikt gevolgd worden. Want een verbetering van de symptomen, een remissie en een genezing mogen niet met elkaar verward worden.

Respons: verbetering symptomen

Na twee tot vier weken behandeling kunnen de symptomen verminderen. Die respons op de behandeling wordt gedefinieerd door het verdwijnen van het verdriet, van het gebrek aan energie en aan plezier, maar ook door de verbetering van een reeks andere symptomen, bijvoorbeeld problemen met de slaap, met de appetijt, ... Ook al voelt u zich in deze responsfase al wat beter, belangrijk is dat u de antidepressiva elke dag blijft nemen. Af en toe medicatie gebruiken, voor een dag of voor een week, is compleet zinloos en vergroot de kans op een herval.

Remissie en genezing

Wanneer de patiënt drie weken lang, zo goed als volledig verlost is van de symptomen, is er sprake van een remissie, maar nog niet van genezing. Voor genezing mag er zich minstens vier maanden lang, van bij het begin van de remissie, geen herval hebben voorgedaan. Daarom blijven tijdens de remissiefase antidepressiva nodig om een herval te vermijden.
Pas na de genezing kan de arts overwegen de behandeling te stoppen. Verschillende parameters spelen een rol bij de beslissing hoe lang een behandeling tegen depressie moet duren: het aantal depressieve episodes, de ernst ervan en de persoonlijke situatie. In uitzonderlijke gevallen moet de patiënt levenslang medicatie blijven nemen. Alleen de arts kan beslissen over een eventuele stopzetting.

Lees meer over Depressie
Reclame
Gerelateerde artikels
Depressie is geen fataliteit

Elk jaar worden honderdduizenden Belgen getroffen door depressie. 5 (…)

Depressie - Begrijpen - Depressie is geen fataliteit
Een depressie is niet zomaar een dip

StemmingsschommelingenHet is belangrijk een depressie niet te verwarren met een dip (…)

Depressie - Begrijpen - Een depressie is niet zomaar een dip