backtotop
Nieuws
Depressie na beroerte

Depressie na beroerte

Wie een cerebrovasculair accident (CVA) krijgt, wordt daarna soms depressief. Een snelle diagnose is zeer belangrijk.

Reclame

Bij een CVA of beroerte geraakt er bloed in de hersenen ofwel geblokkeerd (herseninfarct), ofwel verspreid buiten de bloedvaten (hersenbloeding). Op die manier kunnen bepaalde delen van de hersenen geen zuurstof meer krijgen, en afsterven. Een vaak voorkomende, maar miskende complicatie van een beroerte is een depressie. Een depressie zou voorkomen bij 25 tot 79% van de CVA-patiënten. Vaak begint de depressie ongeveer drie tot zes maanden na de beroerte.

Complex verband tussen CVA en depressie

Het precieze verband tussen een depressie en een CVA is niet geheel duidelijk. Enerzijds is het voor een patiënt vaak moeilijk te moeten leven met de gevolgen van een beroerte. Hij kan zich gefrustreerd en machteloos voelen omdat hij zich bijvoorbeeld niet langer goed kan uitdrukken, of bang zijn voor een nieuw CVA. Aan de andere kant heeft de hersenbloeding of het herseninfarct een directe, biologische impact op de hersenen. Op die manier is de depressie ook een rechtstreeks gevolg van de schade aan de hersenen. Wetenschappers gaan er daarom van uit dat een beroerte iemand vatbaarder maakt voor een depressie, maar dat ook nog andere risicofactoren betrokken zijn bij het ontstaan ervan.

Belang van snelle diagnose

Een depressie maakt het patiënten zwaarder om te herstellen van een beroerte. In vergelijking met niet-depressieve CVA-patiënten, is bij hen het verlies aan functionaliteit groter, zijn de cognitieve capaciteiten meer aangetast en ligt ook de sterftegraad de helft hoger. Gelukkig kan een snelle, effectieve behandeling van de depressie een positief effect hebben, zowel op de depressiesymptomen, als op de functionele en cognitieve gevolgen van de beroerte.

Lees meer over Depressie
Reclame
Gerelateerde artikels
Depressie is geen fataliteit

Elk jaar worden honderdduizenden Belgen getroffen door depressie. 5 (…)

Depressie - Begrijpen - Depressie is geen fataliteit
Een depressie is niet zomaar een dip

StemmingsschommelingenHet is belangrijk een depressie niet te verwarren met een dip (…)

Depressie - Begrijpen - Een depressie is niet zomaar een dip