backtotop
Nieuws
Depressie en zelfdoding: welk verband?

Depressie en zelfdoding: welk verband?

10 september is Werelddag Suïcidepreventie. Suïcide wordt vaak gelinkt aan depressie, al blijft zelfdoding jammer genoeg onbegrepen en miskend.

Reclame

Een ernstig probleem in België

Met meer dan 20.000 zelfdodingspogingen per jaar is België samen met Finland het zwaarst getroffen land in West-Europa. Zelfdoding is bij ons zelfs de belangrijkste doodsoorzaak bij jongvolwassenen. Elk jaar stappen in België ongeveer 2000 mensen uit het leven.

Zelfdoding en depressie

Depressie veroorzaakt veel leed, zelfdoding is een kreet om hulp. Er is dan ook een sterk, maar tegelijk dubbelzinnig verband tussen beide. Zo gaat een depressieve periode heel vaak gepaard met doodsgedachten. Soms gaat de patiënt daadwerkelijk over tot zelfdoding, maar niet altijd. Depressie is geen rechtstreekse oorzaak van zelfdoding, maar veeleer een belangrijke risicofactor.

Complexe oorzaken

De redenen die iemand tot zelfdoding drijven, kunnen zeer diep en zeer divers zijn. Zelfdoding is altijd het gewelddadige eindpunt van een lange lijdensweg: het idee rijpt doorgaans al een langere tijd. Vandaar dat het zeer belangrijk is om zo snel mogelijk te reageren en een poging te voorkomen.

Zelfdoding voorkomen?

Wees niet bang om er openlijk over te praten met de persoon in kwestie. Mensen met doodsgedachten spreken hun intenties niet altijd even duidelijk uit. Aarzel in dat geval niet om er rechtstreeks naar te vragen. Het is ook belangrijk om hulp te zoeken. Niet alleen om zich minder alleen te voelen, maar ook omdat sommige indirecte oorzaken van zelfdoding, zoals depressie of verslaving, wel degelijk medisch behandeld kunnen worden.

Werelddag Suïcidepreventie

Op zondag 5 september, vijf dagen voor Werelddag Suïcidepreventie, organiseert het Centrum ter Preventie van Zelfdoding een happening in het Brusselse Jubelpark. Er komen maar liefst 2000 mensen af op het evenement, onder meer voor een groepsfoto. Doel is visueel duidelijk te maken wat 2000 zelfdodingen per jaar precies betekent, los van alle kille cijfers en persdossiers. Op die manier hopen de organisatoren de publieke opinie te sensibiliseren, en deze ernstige problematiek uit de schaduw te halen.

Lees meer over Depressie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de symptomen van depressie?

  Intense droefheid Het allerbelangrijkste (…)

Depressie - Symptomen - Wat zijn de symptomen van depressie?
Gedachten aan zelfmoord

80% van de mensen met een depressie worstelt met doodsgedachten. Dit (…)

Depressie - Symptomen - Gedachten aan zelfmoord