backtotop
Nieuws
Depressie en menopauze: welke behandeling?

Depressie en menopauze: welke behandeling?

Tijdens de overgang naar de menopauze lopen vrouwen een groter risico op een depressie. Moeten die psychische klachten met antidepressiva of met hormoonsubstitutietherapie behandeld worden?

Reclame

Menopauze: soms ook psychische symptomen

Opvliegers, slaapstoornissen, ... : de overgang naar de menopauze gaat vaak gepaard met een aantal fysieke symptomen. Maar vrouwen in de perimenopauze - een periode van enkele jaren voor de laatste maandstonden tot en met de twaalf maanden daarna - kunnen als gevolg van de hormoonschommelingen ook psychische symptomen krijgen, zoals een depressieve stemming of prikkelbaarheid.
Ongeveer 16% van de vrouwen wordt tijdens de perimenopauze depressief. Vooral vrouwen die eerder al een depressie hadden, bijvoorbeeld tijdens hun zwangerschap of na de bevalling, zijn kwetsbaar. Bepaalde gebeurtenissen in het leven, zoals het laatste kind dat het huis verlaat, kunnen ook een invloed hebben op het ontstaan van een depressie.

Oestrogeen en progesteron

De invloed van de perimenopauze op het psychisch welbevinden heeft uiteraard te maken met de hormonale veranderingen. Meer bepaald spelen de dalende hoeveelheden oestrogeen en progesteron een belangrijke rol. Hoe die hormonen precies een invloed hebben op het gemoed, is nog niet geheel duidelijk. Maar oestrogeen bijvoorbeeld vermeerdert onder andere wel de hoeveelheid serotonine en de hoeveelheid serotoninereceptoren in de hersenen. Serotonine is een neurotransmitter die helpt signalen te versturen in de hersenen en is betrokken bij de stemming en emoties.

Hormoontherapie of antidepressiva?

Vandaag nemen veel vrouwen extra hormonen om de fysieke symptomen van de menopauze te verminderen. Kan die hormonale substitutietherapie ook psychische problemen aanpakken?
Een dipje dat enkele weken aanhoudt kan inderdaad verholpen worden met hormonale substitutietherapie. Verschillende studies hebben aangetoond dat hormoontherapie een positief effect heeft op de stemming en het gemoed tijdens de perimenopauze.
Voor een ernstige depressie - de patiënt kan het leven al enkele weken niet meer aan en is niet in staat zelfs eenvoudige taken uit te voeren - blijven antidepressiva effectiever dan oestrogeentherapie.
Toch kan bij sommige vrouwen in de perimenopauze, bij wie de antidepressiva minder goed aanslaan, het toevoegen van oestrogeen de effectiviteit van het antidepressivum verbeteren.

Lees meer over Depressie
Reclame
Gerelateerde artikels
Antidepressiva en kalmeermiddelen: wat zijn de verschillen?

Kalmeermiddelen: korte werkingsduur Men verwart vaak antidepressiva met  (…)

Depressie - Behandeling - Antidepressiva en kalmeermiddelen: wat zijn de verschillen?
Verschillende soorten antidepressiva

Oude en nieuwe generaties van antidepressiva Er bestaan globaal gezien twee grote (…)

Depressie - Behandeling - Verschillende soorten antidepressiva