backtotop
Nieuws
Depressie, een strikte follow-up!

Depressie, een strikte follow-up!

Wie een depressie heeft, is vaak minder gemotiveerd om zich te verzorgen en aandacht te besteden aan zichzelf. Er bestaan behandelingen voor depressies, maar ze moeten wel correct worden opgevolgd om effect te hebben.

Reclame

De huisarts speelt een belangrijke rol in de behandeling van een depressie. “De diagnose van depressie begint vaak bij de huisarts”, vertelt dr. Caroline de Ville, huisarts in Sambreville. “De mensen komen op consultatie, uit eigen beweging of onder druk van een familielid, omdat ze voelen dat er ‘iets’ niet gaat. Soms vinden ze niet de concrete woorden voor wat er scheelt.” Als de diagnose van depressie gesteld is, kan een behandeling worden opgestart. Dat is vaak een combinatie van geneesmiddelen - antidepressiva - en psychotherapeutische ondersteuning. Want een depressie is een echte ziekte.

Depressie, een moeilijke follow-up

Het is van cruciaal belang dat de patiënt van dan af zijn medicatie elke dag inneemt. Als antidepressiva niet regelmatig worden ingenomen, hebben ze geen effect. Voor een optimale behandeling moet de persoon in kwestie ook contact blijven houden met zijn arts, en dat is niet altijd vanzelfsprekend. “Het gebeurt vaak dat patiënten na het eerste voorschrift niet meer terugkomen of hun voorschrift via de telefoon willen vernieuwen”, aldus nog dr. de Ville. De arts kan in dat geval niet nagaan of de patiënt zijn medicatie correct neemt en of de behandeling efficiënt is. “De patiënt moet begrijpen dat de arts er niet is om op zijn vraag middeltjes en remedies te leveren, maar dat hij een bondgenoot is in de behandeling van zijn depressie.De arts moet hem bijvoorbeeld goed uitleggen dat het meestal twee tot vier weken duurt voor de effecten van de geneesmiddelen voelbaar zijn en de patiënt zich minder depressief voelt. Sommige mensen zetten de behandeling snel stop als ze niet meteen een verandering vaststellen.” Of ze stoppen met de behandeling zo gauw ze zich beter voelen en ten onrechte denken dat ze genezen zijn. Een behandeling met antidepressiva moet verschillende maanden worden volgehouden. Anders kan de patiënt hervallen van zodra hij stopt met de medicatie.

Hulp in het dagelijkse leven om de depressie te boven te komen

Een depressie is een ziekte die het energiepeil en de motivatie van iemand naar beneden haalt. De minste inspanning, ook gewoon zichzelf verzorgen, kan onoverkomelijk lijken. Hulp vragen aan familie en vrienden, geheugensteuntjes programmeren in de telefoon of zich een elektronisch pillendoosje aanschaffen zijn allemaal middeltjes die ervoor kunnen zorgen dat de medicatie voor de depressie strikt wordt ingenomen. “Maar de geneesmiddelen pakken alleen de symptomen aan, ze lossen dus niet alles op”, aldus nog dr. de Ville. “Mensen die depressief zijn, krijgen ook de raad om de kern van hun probleem aan te pakken met een psychotherapeutische behandeling. We kunnen hen dan voorstellen om zich te laten begeleiden door een psychiater.”

Lees meer over Depressie
Reclame
Gerelateerde artikels
Andere behandelingen van depressie

Psychotherapie: genezen van depressie door te pratenPsychotherapie (…)

Depressie - Behandeling - Andere behandelingen van depressie
Basisprincipes van de behandeling van depressie

Geduld hebben: antidepressiva beginnen pas te werken na een (…)

Depressie - Behandeling - Basisprincipes van de behandeling van depressie