backtotop
Nieuws
Daar is de lente … Weg met de winterblues!

Daar is de lente … Weg met de winterblues!

De dagen worden langer. En met de toename van de hoeveelheid licht, voelen we ons fitter, minder vermoeid en verdwijnt ook onze neerslachtigheid. Wat is hier aan de hand?

Reclame

Verband licht en melatonine

Het grote verschil tussen de winter en de zomer is de hoeveelheid licht. In de winter is er veel te weinig licht: het licht heeft maar een sterkte van 1000 lux, wat overeenkomt met 1000 kaarslichtjes. Om zich goed te voelen heeft een mens toch al gauw 10.000 lux of 10.000 kaarslichtjes nodig. Gelukkig is dat in de zomer aanwezig.

De hoeveelheid licht heeft gevolgen voor de productie van melatonine. Melatonine, ook wel slaaphormoon genoemd, wordt in ons brein aangemaakt van zodra de duisternis intreedt. Daar hebben we dus in de winter teveel van. En dat heeft gevolgen …

Winterblues: vermoeidheid en nog veel meer

In de winter kan de melatoninepiek al worden ingezet vanaf 16-17 uur. Als we het werk verlaten, is het immers al donker. Gevolg: we zijn meer moe en gaan ook vroeger naar bed.

Maar niet alleen de vermoeidheid is groter, ook de neerslachtigheid neemt toe. We zijn moedelozer en nemen minder initiatieven, hebben meer zin in alcohol en zijn prikkelbaarder. Sombere gevoelens nemen de bovenhand. We hebben meer zin om te eten, vooral zoetigheden, wat verklaart waarom we in de winter vaker enkele kilo’s bijkomen. Mede ook door het feit dat lichaamsbeweging in de winter eerder beperkt is. Al deze symptomen gelden over een heel lange periode: van oktober tot maart. In België hebben we veel te lange winters en vooral jonge mensen hebben daardoor meer last van winterblues.

Lentegevoel: minder melatonine

Als de dagen langer worden, valt de melatonineproductie ’s ochtends vroeger stil. Daardoor voelen we ons fitter, minder vermoeid en gaan we een fijnere, leukere dag tegemoet. Het lentegevoel heeft dus te maken met licht.

In de zomer blijft het ook ’s avonds langer licht. De aanmaak van melatonine begint later en we gaan dus later slapen. Het al of niet overschakelen van winter- naar zomeruur verandert daar niets aan. De verantwoordelijkheid ligt bij de hoeveelheid licht. In de winter kan dit tekort aan licht opgevangen worden door lichttherapie: 20 minuten onder een lamp die blauw licht aan 10.000 lux geeft.

De temperatuur versterkt sinds enkele dagen eindelijk het lentegevoel, de duur en de intensiteit van het licht nemen elke dag toe. De grote lenteschoonmaak komt er dus sowieso aan en het goede humeur ook!

Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van Annelies Smolders, psychotherapeute, slaapspecialiste, Hasselt (www.anneliessmolders.be).

Lees meer over Depressie
Reclame
Gerelateerde artikels
Vermoeidheid en gebrek aan eetlust: tekenen van een (…)

Gebrek aan energie en vermoeidheid Vermoeidheid (…)

Depressie - Symptomen - Vermoeidheid en gebrek aan eetlust: tekenen van een depressie
Gedachten aan zelfmoord

80% van de mensen met een depressie worstelt met doodsgedachten. Dit (…)

Depressie - Symptomen - Gedachten aan zelfmoord