backtotop

Diagnosestelling en follow-up van de evolutie van darmkanker

Hoe de evolutie van darmkanker opvolgen?

Onderzoek naar de uitgebreidheid: welke onderzoeken?

Zodra de diagnose gesteld is, gebeurt een onderzoek naar de uitgebreidheid om het evolutiestadium van de darmkanker te bepalen. Die stap is zeer belangrijk: hij zal de behandelingsstrategie bepalen.

Met deze onderzoeken wordt de uitgebreidheid en het tumorstadium van de darmkanker bepaald:

  • omvang van de tumor;
  • aanwezigheid van kankercellen in de lymfeknopen rond de tumor;
  • aanwezigheid van kankercellen in organen zoals de lever, de longen… klassieke plaatsen van uitzaaiing.

De statistische overlevingskansen zijn afhankelijk van het tumorstadium.

CT-scan en PET-scan

Om te bepalen of kanker al dan niet uitgezaaid is, scannen we meestal de abdomen, de lever en de longen. Die scan kan worden aangevuld met een PET-scan. Met dit onderzoek wordt het metabolisme (de activiteit) van het lichaam onderzocht, via de intraveneuze injectie van radioactief gemerkt glucose (suiker). Kankercellen hebben een verhoogd metabolisme en verbruiken veel glucose. Dit onderzoek kan dus, in bepaalde gevallen, een abnormale metabole activiteit van tumorcellen aan het licht brengen.

Tumormerkers en MRI

Tot slot wordt ook een bloedonderzoek aangevraagd met een bepaling van het carcino-embryonaal antigen (CEA) in het bloed. Tumorcellen maken CEA aan, een proteïne waarmee de evolutie van darmkanker kan worden gevolgd. Het is een tumormerker in het bloed.

Bij endeldarmkanker worden de onderzoeken vervolledigd met een MRI-scan van het kleine bekken en/of een endorectale echografie (echografie uitgevoerd door middel van een sonde die in de endeldarm geplaatst wordt).

 

volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Darmkanker - Onderzoeken - Hoe de evolutie van darmkanker opvolgen?
Reclame