backtotop

Diagnosestelling en follow-up van de evolutie van darmkanker

Hoe de diagnose van darmkanker stellen?

Totale coloscopie: het eerstelijnsonderzoek

Bij een totale coloscopie brengt de arts een flexibele buis met een camera in via de anus. Zo kan het slijmvlies van de dikke darm worden bekeken. Met dit onderzoek kunnen niet alleen eventuele afwijkingen worden opgespoord, maar kan de arts ook stukjes dikke darm wegnemen (biopsie) en poliepen die kleiner zijn dan 2 tot 2,5 centimeter verwijderen. Dat noemen we een therapeutisch onderzoek. Elk verdacht letsel van de dikke darm moet worden weggenomen en daarna onderzocht onder de microscoop.

Bij een totale coloscopie is een meer bijzondere voorbereiding nodig dan bij een gedeeltelijke coloscopie. Enkele dagen voor het onderzoek neemt de patiënt een specifieke oplossing in om de dikke darm te reinigen en vrij te maken van ontlasting. Om dezelfde reden wordt drie dagen voor het onderzoek een vezelvrij dieet voorgeschreven. Een totale coloscopie kan worden uitgevoerd in het dagziekenhuis.

De colo-CT-scan, vergelijkbaar met endoscopie

Een colo-CT-scan wordt uitgevoerd door lucht in de dikke darm te blazen via een canule die in de anus wordt gebracht. Vervolgens verkrijgt de onderzoekende arts beelden op dezelfde manier als bij een scan. Een colo-CT-scan is echter minder geschikt om wondjes kleiner dan 5 millimeter op te sporen. Dergelijke kleine poliepen kunnen ook ontaarden in kanker en met deze methode worden gemist. Het rendement is vergelijkbaar met dat van een endoscopie, maar met deze techniek kan de arts geen biopsie nemen en geen poliepen verwijderen. Het voordeel van deze methode is dan weer dat ze pijnloos is en dus comfortabeler voor de patiënt, en dat er geen algemene verdoving nodig is.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Darmkanker - Onderzoeken - Hoe de diagnose van darmkanker stellen?
Reclame