backtotop

Hoe wordt darmkanker behandeld?

Welke behandeling kiezen bij uitgezaaide darmkanker?

Een of meerdere uitzaaiingen

  • Bij patiënten met een geïsoleerde uitzaaiing van de lever en/of de long is een chirurgische uitsnijding, indien uitvoerbaar, de enige behandeling waarbij genezing mogelijk is. Vijf jaar na de heelkundige uitsnijding bedraagt de overleving van deze patiënten 30 tot 40%.
  • Bij patiënten met meerdere leveruitzaaiingen is het door de vooruitgang van de hepatische chirurgie vandaag mogelijk om deze uitzaaiingen chirurgisch te verwijderen. Voor en na de heelkundige ingreep wordt vaak chemotherapie gegeven. Die heeft als doel de uitzaaiingen te verkleinen zodat ze kunnen worden verwijderd (resectie).

Behandeling van uitzaaiingen met chemotherapie

Bij uitzaaiingen op elke andere plaats (klieren, bot, hersenen, buikholte) is het in het algemeen onmogelijk om een ingreep uit te voeren met het oog op genezing.
Patiënten met uitzaaiingen die niet heelkundig verwijderbaar zijn, worden behandeld met chemotherapie. Soms kan dat in combinatie met biologische geneesmiddelen. Deze chemotherapie geneest niet, maar verbetert en verlengt de levenskwaliteit.

volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Darmkanker - Behandeling - Welke behandeling kiezen bij uitgezaaide darmkanker?
Reclame