backtotop

Darmkanker: dikkedarm- en endeldarmkanker

Oorzaken en risicofactoren van darmkanker

Leeftijd: de belangrijkste risicofactor

De leeftijd wordt beschouwd als de belangrijkste risicofactor voor darmkanker. Iedereen ouder dan 50 jaar heeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van darmkanker. Screening is daarom des te belangrijker. Uiteraard kan deze kanker op elke leeftijd voorkomen.

Voeding en darmkanker: eet evenwichtig

Een onevenwichtige voeding, rijk aan dierlijke vetten, speelt waarschijnlijk een bevorderende rol in vergelijking met een dieet dat rijker is aan plantaardige vetten en groenten en fruit. Op dezelfde manier verhoogt zwaarlijvigheid het risico op darmkanker, terwijl lichaamsbeweging dat risico vermindert.

Roken en darmkanker: twee keer meer risico

Roken kan een rol spelen bij het ontstaan van darmkanker. In het algemeen verdubbelt het risico door te roken.

Ook alcohol speelt mogelijk een rol, maar dat is tot op de dag van vandaag niet duidelijk aangetoond. Ten slotte zou ook milieuvervuiling voor een deel verantwoordelijk zijn.

Erfelijke vormen van darmkanker

Bepaalde vormen van dikkedarm- en endeldarmkanker zijn erfelijk als gevolg van genetische afwijkingen. Ze vertegenwoordigen slechts ongeveer 5% van de gevallen, maar er moet bijzondere aandacht aan worden besteed. Een systematische opsporing is in de getroffen families noodzakelijk. Deze vormen treffen vaak meerdere leden van eenzelfde familie en dat op jonge leeftijd (20-40 jaar). Er bestaan twee grote types erfelijke darmkanker:

  • familiale polypose,
  • de erfelijke niet-polypose darmkanker, ook het syndroom van Lynch genoemd.

Inflammatoire darmziekten

Mensen die sinds lange tijd (meer dan 10 jaar) een inflammatoire darmziekte (ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) hebben, lopen een hoger risico om dikkedarmkanker te ontwikkelen.

 

 

volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Darmkanker - Begrijpen - Oorzaken en risicofactoren van darmkanker
Reclame