backtotop
Nieuws
Gezond leven om langer te leven

Gezond leven om langer te leven

Een gezond gewicht, lichaamsbeweging en een evenwichtige voeding: patiënten met darmkanker die na hun diagnose voor een gezonde levensstijl kiezen, vergroten hun kans op een langer leven en verkleinen hun risico op recidieven.

Reclame

Levensstijl en kankerpreventie: wat is het verband?

Vandaag wordt algemeen aangenomen dat een gezonde levensstijl een rol speelt in het voorkomen van diverse vormen van kanker, ook van darmkanker. Een gezonde voeding, een laag alcoholverbruik, een gezond gewicht (d.w.z. met een BMI* tussen 18,5 en 25) en regelmatige lichaamsbeweging zijn beschermende factoren tegen darmkanker. Meerdere studies wijzen in die richting:

  • uit de EPIC-studie1 - ze werd gevoerd bij zo’n 500.000 mensen in tien Europese landen - blijkt bijvoorbeeld dat het risico op darmkanker bij mensen die meer dan 160 gram rood vlees en vleeswaren per dag eten een derde hoger ligt dan bij mensen die minder dan 20 gram vlees per dag eten. De studie bracht ook de beschermende rol van regelmatige visconsumptie aan het licht;
  • een rapport uit 20112 van het World Cancer Research Fund bevestigt dat mensen die lichamelijk actief zijn minder risico op darmkanker lopen dan mensen die weinig bewegen. Het rapport wijst ook overgewicht en obesitas aan als risicofactoren voor darmkanker.

* Om uw BMI te berekenen, deelt u uw gewicht (in kg) door uw lengte (in m2) in het kwadraat.

Levensstijl heeft invloed op overlevingskansen

Uit een heel recente studie3 blijkt nu dat gezond leven niet alleen het ontstaan van kanker helpt voorkomen, maar ook de overlevingskans van patiënten bij wie darmkanker is vastgesteld vergroot en hun risico op recidieven (hervallen) verkleint. In de studie werden drie parameters gebruikt:

  • een gezond gewicht behouden,
  • regelmatig aan sport doen,
  • een voedingspatroon aannemen met veel volle granen, fruit en groenten en met weinig rood vlees en charcuterie.

De onderzoekers hebben aangetoond dat bij patiënten die zich gedurende de zeven jaar dat de studie liep het meest scrupuleus aan deze voorschriften hielden de sterftekans 42% lager lag en dat ook hun kans op recidieven kleiner was.

Aanvullend op de traditionele behandelingen

Een gezonde levensstijl is geen alternatief voor de traditionele behandelingen van darmkanker, maar wel een aanvulling erop. De mensen die aan de studie meededen, hadden trouwens allemaal een heelkundige ingreep ondergaan en ook chemotherapie gevolgd.


1 Norat T, Bingham S, Ferrari P, Slimani N, Jenab M, Mazuir M, Overvad K, Olsen A, Tjonneland A, Clavel F, Boutron-Ruault MC, et al. Meat, fish, and colorectal cancer risk. The European prospective investigation into cancer and nutrition. J Natl Cancer Inst 2005 ; 15 : 906-16.

2 World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research; Colorectal Cancer 2011 Report: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Colorectal Cancer; Washington D.C. AICR, 2011

3 American Society of Clinical Oncology (ASC0). ASCO 2017: Healthy lifestyle after colon cancer diagnosis helps extend survival.

Lees meer over Darmkanker
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is darmkanker?

Kanker van de dikke darm en van de endeldarm Als de tumor zich in de dikke darm (…)

Darmkanker - Begrijpen - Wat is darmkanker?
Darmkanker komt frequent voor

Elk jaar worden in België meer dan 7.500 nieuwe gevallen gediagnosticeerd (bijna 400.000 in (…)

Darmkanker - Begrijpen - Darmkanker komt frequent voor