backtotop

Opheffing van Covid-19 maatregelen = terugkeer van de griep?

Gepubliceerd op 29/09/2021

kort
Opheffing van Covid-19 maatregelen = terugkeer van de griep?

Komende winter dreigt een griepwinter te worden volgens de experten wereldwijd. Door de lockdown en alle coronamaatregelen hebben we afgelopen jaar geen griepseizoen gehad. Daardoor hebben we minder antistoffen aangemaakt tegen het virus en zouden er het komende griepseizoen dus meer mensen vatbaar kunnen zijn voor de griep.

Komende winter griepwinter?

Hoe meer coronabeperkingen wegvallen, hoe groter de mogelijke griepimpact op een minder resistente bevolking. Bovendien kan er vaccinmoeheid optreden door de COVID-19-vaccinatiecampagne. In de afgelopen jaren, toen er nog geen sprake was van het coronavirus, telde België op het hoogtepunt van de griepepidemie gemiddeld 300 tot 1.000 besmette personen per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: de gemiddelde incidentie voor alle Belgische gemeenten midden september was 238 gevallen van SARS-CoV-2 per 100.000 inwoners.

Na het Covid-19-vaccin, het griepvaccin

Zich laten vaccineren en de hygiënische maatregelen respecteren, zijn dan ook nog steeds de beste oplossingen om zich te beschermen tegen de griep en de complicaties ervan. Daarbij dienen de risicopersonen zo breed mogelijk bereikt te worden, om een overbelasting van het gezondheidssysteem te voorkomen.

Vanaf 1 oktober '21 kan iedereen direct bij de publieke officina-apotheker een griepvaccin afhalen zonder artsenvoorschrift. Burgers die behoren tot één van de risicogroepen, zoals bepaald door de Hoge Gezondheidsraad en het RIZIV, krijgen het vaccin bovendien grotendeels terugbetaald.

Vanaf 15 oktober start de eigenlijke periode om je door de arts te laten vaccineren tegen de griep. Op die dag start ook de sensibiliseringscampagne van de overheid en de apothekersverenigingen naar de bevolking.

Lees meer over Covid-19
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is angst voor naalden?

Angst voor naalden, ook wel belonefobie, naaldenangst of prikangst genoemd, komt veel vaker voor dan men denkt (…)

Angst voor het vaccin - Angst voor naalden - Wat is angst voor naalden?