backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 02/12/2021

COVID-19: ondanks de vaccins toch een vierde golf?

COVID-19: ondanks de vaccins toch een vierde golf?

Terwijl de vierde COVID-19-golf oprukt, rijst de vraag waarom de vaccinatie er niet in slaagde om deze felle opflakkering van de epidemie te voorkomen. Sophie Lucas, professor immunologie en manager van het de Duve Institute aan de UCL, geeft enkele antwoorden.

Reclame

Wat is de verklaring voor die snel verslechterende situatie ondanks het grote aantal gevaccineerde personen? “Op dit moment stelt men vast dat de concentratie antilichamen als gevolg van de eerste twee vaccinaties na verloop van tijd daalt”, verklaart Sophie Lucas, professor immunologie en manager van het de Duve Institute aan de UCL. “Vandaar het belang van de derde dosis, die de immuniteit tegen het virus een boost geeft en opnieuw veel efficiënter moet werken tegen een mogelijke infectie met het SARS-CoV 2-virus. Die boosterprik zorgt ervoor dat de door de eerste twee dosissen geïnduceerde immuniteit beter wordt en langer duurt. Een snelle aanpak is echt wat we nu nodig hebben. Anderzijds is de huidige gezondheidssituatie niet alleen het gevolg van die geleidelijke daling van de immuniteit. Ze houdt tevens verband met een combinatie van factoren, waaronder het niet te verwaarlozen deel van de bevolking dat nog niet gevaccineerd is, evenals de capaciteit van de deltavariant, die blijkbaar veel besmettelijker is dan zijn voorgangers.”

Omikronvariant: is er nood aan een update van de COVID-19-vaccins?

Wanneer is de tijd rijp voor een nieuwe versie van de vaccins? “Net als bij griep houden we de mutaties voortdurend in het oog”, antwoordt de wetenschapster. “Maar weinig mensen beseffen dat het griepvaccin elk jaar enorm veel werk vergt, waar wereldwijd ruim 200 laboratoria bij betrokken zijn. Daarbij analyseren ze de mutaties en onderzoeken ze hoe efficiënt het vaccin tegen het influenzavirus is. Dat vaccin wordt dus elk jaar aangepast. Voor het SARS-CoV 2-virus, de varianten en de werkzaamheid van de vaccins tegen die varianten is dat net hetzelfde, want talloze internationale experts nemen ze continu onder de loep. Dankzij die waakzaamheid werd trouwens de nieuwe omikronvariant ontdekt. Als de immuniteit en de antilichamen die gegenereerd worden door de vaccins en hun boosters niet langer volstaan om de circulerende varianten te bestrijden, is het tijd om de vaccins aan te passen. Het is mogelijk dat zoiets nodig wordt voor omikron, maar vandaag weten we dat nog niet en er is meer onderzoek nodig om dat te bepalen. In het ideale geval zouden we uiteraard liefst een vaccin ontwikkelen dat ons immuunsysteem leert hoe het moet optreden tegen een stabiel deel dat gemeenschappelijk is voor alle varianten van het SARS-CoV 2-virus. Kortom, een universeel vaccin.”

Lees meer over Covid-19
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is angst voor naalden?

Angst voor naalden, ook wel belonefobie, naaldenangst of prikangst genoemd, komt veel vaker voor dan men denkt (…)

Angst voor het vaccin - Angst voor naalden - Wat is angst voor naalden?