backtotop

Echt of nep?

COVID-19: sterft het virus door de zon?

Met de zomer van 2021 voor de deur, verspreidt een nepbericht zich weer als een lopend vuurtje: COVID-19 zou niet kunnen overleven als het kwik buiten oploopt tot meer dan 26°C. Zo velen onder ons willen het virus zien verdwijnen maar dat zal ijdele hoop blijken. Het klopt wel dat viruspartikels gevoelig zijn voor omgevingsfactoren. De reden waarom het virus zich in de zomer minder zou verspreiden, is echter gewoonweg omdat we dan meer tijd buiten doorbrengen dan binnen.

In het voorjaar van 2020 ging via social media het gerucht de wereld rond dat het COVID-19-virus zou verdwijnen dankzij de zon en de warmte. Bill Bryan, hoofd bij het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, wou dit fake news de wereld uit helpen. Daarom heeft hij eind april 2020 de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek dat eerder in de Verenigde Station was uitgevoerd(1). Amerikaanse wetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat zomerse weersomstandigheden kunnen bijdragen tot “een omgeving waarin de virusoverdracht afneemt maar niet verdwijnt”. De onderzoeksresultaten hebben toen overigens niet geleid tot het opheffen van de geldende gezondheidsmaatregelen in de Verenigde Staten of elders in de wereld.

Verdwijnt COVID-19 bij meer dan 26°C?

Olivier Schwartz, directeur van de eenheid Virus en Immuniteit van het Institut Pasteur (Parijs) stelt: “Die temperatuurwaarde van 26°C is verzonnen. Het virus vermenigvuldigt zich prima in ons lichaam van 37°C. Het is wel goed om te weten dat een virus meerdere dagen stabiel blijft als het wordt blootgesteld aan een temperatuur van 4°C. Als het bijvoorbeeld wordt verwarmd tot 56°C neemt de besmettingscapaciteit na een uurtje af. In de buitenlucht verkort de warmte bovendien de levensduur van het virus”(2). Dat zou bijvoorbeeld verklaren waarom respiratoire virussen zoals de griep minder voorkomen in de lente en in de zomer.

UVA-stralen: de anti-COVID-oplossing?

Op 8 april 2021 heeft de British Journal of Dermatology(3) een studie gepubliceerd waarin Schotse onderzoekers een correlatie suggereren tussen een verhoogde blootstelling aan UVA-zonnestralen en een daling van het sterftecijfer als gevolg van COVID-19. Onderzoekers hebben het aantal overlijdens over meerdere staten van de Verenigde Staten vergeleken en zo dit verband kunnen vaststellen. Studies in Engeland en Italië hebben tot gelijkaardige resultaten geleid. Dit beschermend effect komt niet van de vitamine D die onze huid onder invloed van de zon aanmaakt. Het is daarentegen eerder dankzij de UVA-stralen die ervoor zorgen dat onze huid stikstofmonoxide afgeeft. Dat heeft immers een gunstig effect op onze cardiovasculaire gezondheid: een risicofactor voor COVID-19.

COVID-19 houdt van elk klimaat

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) kan het virus zich in elk klimaat verspreiden. Zowel warme landen met een hoge als met een lage luchtvochtigheid melden vele gevallen van COVID-19: India, Thailand, Brazilië, het Afrikaanse continent, Zuid-Amerika, Iran, enz.(4)

Buiten leven tegen COVID-19

Het coronavirus SARS-CoV-2, dat tot de COVID-19-pandemie heeft geleid, grijpt sterker om zich heen in de winter wanneer mensen binnen samenkomen. In de zomer heeft het virus het moeilijker omdat de zachtere temperaturen ons naar buiten lokken(5). Domper: toch heeft de zomer van 2020 bewezen dat warm en zonnig weer slechts een beperkte invloed heeft op de overdracht van het virus als nog maar weinig mensen immuun zijn.

Geschreven door Barbara SimonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Covid-19 en fake news - Begrijpen - COVID-19: sterft het virus door de zon?