backtotop

Echt of nep?

COVID-19: de gekste voorbeelden van fake news

COVID-19 is niet alleen uit medisch oogpunt een virus. Want ook op de sociale media ging het nepnieuws viraal en werd er een onvoorstelbare hoeveelheid bagger verspreid. Een overzicht van de drie gekste voorbeelden van fake news.

Sinds de aanvang van de COVID-19-epidemie werd de wereld overstelpt met desinformatie. Hierna volgt een selectie van enkele voorbeelden van geschift nepnieuws. Dat gaat van 5G-netwerken die het coronavirus verspreiden, over het verstuiven of innemen van desinfecteermiddelen om het virus te doden, tot microchips of nanodeeltjes die via het vaccin worden ingespoten om ons doen en laten te traceren. Tot zover onze zomerse bloemlezing van fake news, dat we graag ontmaskeren om je laatste twijfels weg te nemen.

COVID-19 en 5G: de herkomst van fake news

Al in januari 2020 verspreidt zich het gerucht dat er een link bestaat tussen de invoering van de 5G-technologie en het ontstaan van de pandemie(1). Onderzoekers aan een Australische universiteit(2)(3) kregen belangstelling voor het vraagstuk en maakten een analyse van ongeveer 90.000 Facebook-posts, gepubliceerd tussen januari en half april 2020, waarin een verband werd gelegd tussen 5G en COVID-19.

De oorsprong voor dit gerucht moeten we zoeken in groeperingen van complotdenkers. De Franse blog ‘Les moutons enragés’(4), een regelmatige verspreider van fake news, is er al vanaf 20 januari 2020 bij met de claim dat er een link bestaat tussen de negatieve impact van 5G op de gezondheid en de uitbraak van de ziekte in de stad Wuhan, waar net een 5G-netwerk werd ontplooid. Vervolgens kondigt de blog Vigiliae.org(5), die bij de Australische onderzoekers bekendstaat voor zijn complottheorieën, met veel tamtam aan dat COVID-19 wel eens een biologisch wapen zou kunnen zijn en dat 5G daarbij de rol speelt van activator.

COVID-19 en 5G: een samenzwering?

De onderzoekers van down-under(2)(3) signaleren een tweede verspreidingsfase van dat nepnieuws vanaf eind februari 2020. Een zogenaamde Britse verpleegster beweert dan dat 5G de zuurstof afbreekt, waardoor de symptomen van COVID-19 veel ernstiger zouden worden. Vanaf half maart 2020 krijgt het gerucht een andere wending. Meer bepaald in de Verenigde Staten wordt namelijk verteld dat de opeenvolgende lockdowns op internationaal vlak een voorwendsel zijn om 5G-masten te installeren op schoolgebouwen. Er breekt geweld uit, waarbij aanslagen worden gepleegd op gsm-masten en op de technici die verantwoordelijk zijn voor hun onderhoud. Dat gebeurt niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in andere Europese landen, zoals België. En daar blijft het niet bij, want eind maart beweert een vermeend ex-kaderlid van Vodafone in een videoboodschap dat het coronavirus gebruikt wordt om de doden als gevolg van 5G te verhullen. Maar liefst 18 miljoen mensen bekijken het filmpje waarin de gevaren van de nieuwe technologie worden blootgelegd. In werkelijkheid was hier sprake van identiteitsfraude, want het zogenaamde ‘voormalige kaderlid’ was in het echt een uit Zimbabwe afkomstige evangelische predikant die in Engeland woonde.

De beweringen over de vermeende links tussen 5G en COVID-19 zijn volledig uit de lucht gegrepen. De Wereldgezondheidsorganisatie(6) heeft trouwens haar verantwoordelijkheid genomen door te verduidelijken dat virussen niet circuleren via radiogolven en evenmin via mobiele telefoonnetwerken. Als bewijs hiervoor werd aangevoerd dat COVID-19 eveneens voorkomt in landen en gebieden waar het 5G-netwerk helemaal ontbreekt! In België sprak Sciensano in juni 2020 zich ook uit over het onderwerp, om ‘de gemoederen te bedaren’(7).

Zit er een microchip in het COVID-19-vaccin?

In het kielzog van de vermeende link tussen 5G en COVID-19 dook er nog een andere complottheorie op, die van de nanodeeltjes of microchips. Vanaf februari 2020 werden de sociale netwerken overspoeld met een andere vorm van pseudonieuws: dankzij microchips in het COVID-19-vaccin zou men via 5G alle gevaccineerde personen kunnen volgen en zelfs besturen. Die technologie werd naar verluidt ontwikkeld door de laboratoria die de vaccins op de markt brachten, met name Pfizer, Moderna en BioNTech. Op een bepaalde website (www.biohackinfo.com) kon men zelfs lezen dat Bill Gates een COVID-19-vaccin ontwikkelde waarmee men alle gevaccineerden kon traceren. Uiteraard klopt daar helemaal niets van!

Wat met de Gates Foundation en de vaccins?

In werkelijkheid biedt de Gates Foundation, onder leiding van Bill Gates en zijn ex-echtgenote Melinda, steun aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën. In landen met een slecht ontwikkelde gezondheidszorg zou men door middel van patches met micronaalden kunnen nagaan wie al gevaccineerd is, iets wat vooral belangrijk is bij de vaccinatie tegen kinderziekten. Dankzij die patches, bestaande uit een patroon van nanokristallen, zijn de onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) erin geslaagd om een onzichtbare en biocompatibele tatoeage te ontwikkelen. In de toekomst zou die onzichtbare inkttechnologie dus het bewijs van vaccinatie kunnen leveren in landen waar geschreven medische documenten helemaal niet of zelden aanwezig zijn.

Overigens financiert de Gates Foundation een reeks onderzoeksprogramma’s over vaccinatie in het algemeen, en daarbij zit ook de aanpak van COVID-19(8)(9).

Drink geen ontsmettingsmiddelen om COVID-19 te bestrijden

Men mag niet drinken van reinigingsmiddelen, ontsmettingsgels of oppervlaktereinigers op basis van methanol, ethanol of bleekwater! De inname van die middelen kan aanleiding geven tot ernstige interne letsels en zelfs de dood veroorzaken. Met dergelijke stoffen kan men het COVID-19-virus en bepaalde bacteriën vernietigen op oppervlakken en de handen, maar dat betekent daarom niet dat ze hetzelfde doen in het lichaam! Het was Donald Trump die, op 23 april 2020, de suggestie deed om het virus te doden door een injectie met bleekmiddel … Achteraf zei hij dat zijn woorden verdraaid werden en dat hij het alleen maar ‘sarcastisch’ bedoeld had. Een gevaarlijk idee toch, dat sommigen zomaar voetstoots aangenomen hebben. Volgens de WHO(6) kan het verstuiven van dergelijke stoffen trouwens ook gevaarlijk zijn voor de slijmvliezen.

Drink geen alcohol tegen COVID-19

Verder heeft het geen zin om alcoholhoudende dranken (ongeacht het alcoholpercentage) te drinken, want die doden het virus niet. Die desinformatie verspreidde zich op zo’n grote schaal dat ze aan de basis lag van meerdere ernstige ongelukken, alcoholische coma’s en verkeersongevallen. Volgens de WHO is regelmatig of overmatig gebruik van alcohol niet nuttig om het virus te bestrijden. Bovendien verdwijnt het virus niet door plantenaftreksels (thee, venkel, look, enz.) en evenmin als men om het uur een warme drank of om het kwartier water drinkt(10)(11). De website van de WHO publiceerde trouwens een pagina met alle misvattingen, voorzien van didactische antwoorden(6). Die pagina krijgt ook regelmatig een update.

Geschreven door Barbara Simon

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Covid-19 en fake news - Begrijpen - COVID-19: de gekste voorbeelden van fake news