backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 21/06/2021

NSAID’s bij chronische aandoeningen en COVID-19: stoppen of niet?

NSAID’s bij chronische aandoeningen en COVID-19: stoppen of niet?

Men heeft niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) ervan beschuldigd dat ze de symptomen van COVID-19 erger maakten. Personen met chronische ziekten die een beroep doen op een behandeling met NSAID’s waren meteen radeloos. Wat moesten ze nu doen? Hun behandeling zeker niet afbreken! De resultaten van wetenschappelijk onderzoek rehabiliteren het gebruik van NSAID’s.

Reclame

Van bij de start van de COVID-19-pandemie in België werden de sociale media overspoeld met berichten over het gebruik van niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) door personen met een chronische aandoening. Het gevolg was onrust en verwarring. De ‘genadeslag’ kwam er door een tweet die op 14maart2020 gepost werd door de Franse minister voor Volksgezondheid, Olivier Véran. Daarin beweerde de politicus dat de inname van NSAID’s bij koorts, hoofdpijn, reuma- en gewrichtspijn, maar ook bij chronische ziekte kon leiden tot een hoger risico op het krijgen van COVID-19 en/of het verergeren van de symptomen. Dit fake news verspreidde zich als een lopend vuurtje. Heel wat patiënten die dagelijks hun vertrouwen stellen in een behandeling met NSAID’s voor een chronische ziekte (fibromyalgie, chronische reuma- of gewrichtspijnen, chronische sinusitis, terugkerende ontstekingen, spondylitis ankylosans, cardiovasculaire aandoeningen, enz.) waren meteen van slag. Wat moesten ze nu doen? Want voor veel van die patiënten betekenen NSAID’s heel wat: ze kunnen hun leven beter organiseren, omdat ze zo de symptomen van hun chronische ziekte onder controle houden.

Chronische ziekten en COVID-19: het vertrouwen in NSAID’s hersteld

Vrij snel, op 18maart 2020 benadrukte het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) dat het profylactische gebruik van NSAID’s bij chronische aandoeningen niet moest worden stopgezet. Vervolgens weerlegden diverse studies de beweringen van de Franse minister voor Volksgezondheid. Zowel het EMA als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is van mening dat NSAID’s geen enkel gevaar betekenen voor patiënten met COVID-19, en dat het gebruik van NSAID’s er niet toe leidt dat iemand meer vatbaar wordt voor COVID-19 of dat de symptomen erger worden(1).

Chronische ziekten, NSAID’s en COVID: ondersteunend onderzoek

Er werden ruim tien onderzoeken uitgevoerd in verband met NSAID’s en COVID-19. Dat zegt Nicholas Moore, een specialist in medische farmacologie, in het dagblad ‘20 minutes’. Negen studies hebben aangetoond dat de kans op overlijden niet groter wordt en dat er geen bijkomende risico’s zijn op ergere vormen van COVID-19. Een Brits onderzoek(2), uitgevoerd in de zomer van 2020, gebaseerd op een groep van 2 miljoen personen, kwam tot de conclusie dat er geen verschil was in de kans op overlijden door COVID-19 bij patiënten die NSAID’s gebruikt hadden in vergelijking met zij die dat niet hadden gedaan.

Stoppen met NSAID’s bij COVID-19? Een recente studie stelt gerust

Het gebruik van NSAID’s vergroot niet het risico op de ontwikkeling van een ergere vorm van COVID-19. Dat bleek uit een zoveelste studie(3) die recent, op 7mei2021, gepubliceerd werd in het vermaarde medische tijdschrift The Lancet Rheumatology. Die studie baseert zich op de gegevens van ruim 72.000patiënten! Die nieuwe wetenschappelijke gegevens ondersteunen en bevestigen nog meer wat men eigenlijk al wist, ook al blijft een deel van de nietsvermoedende bevolking zich nog steeds zorgen maken.

Goed nieuws voor het dagelijks leven van chronisch zieken

“Overal in de wereld worden NSAID’s veelvuldig gebruikt voor de behandeling van mensen met een hele reeks aandoeningen, van minder erge vormen van pijn tot chronische ziekten zoals artritis en cardiovasculaire aandoeningen”, benadrukt prof. Ewen Harrison van de universiteit van Edinburgh – hij is de belangrijkste auteur van het onderzoek dat gepubliceerd werd in The Lancet Rheumatology. Goed nieuws dus voor iedereen die rekent op die geneesmiddelen om hun alledaagse taken zo goed mogelijk uit te voeren! Overigens is het zo dat men bij een chronische ziekte de inname van een geneesmiddel best niet stopt of wijzigt zonder medisch advies, want dat kan gevaarlijk zijn... Raadpleeg steeds uw arts.

Lees meer over Covid-19 en fake news
Gerelateerde artikels
The Lancet: NSAID’s verhogen risico op ernstige covid niét

In het begin van de covid-19-pandemie was er bezorgdheid in de media dat het gebruik van NSAID's, met name (…)

The Lancet: NSAID’s verhogen risico op ernstige covid niét
The Lancet: Een op de vijf mensen heeft een verhoogd risico (…)

Schattingen suggereren dat een op de vijf mensen wereldwijd een onderliggende ziekte heeft die het risico op (…)

The Lancet: Een op de vijf mensen heeft een verhoogd risico op ernstige covid-19