backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 12/05/2021

The Lancet: NSAID’s verhogen risico op ernstige covid niét

The Lancet: NSAID’s verhogen risico op ernstige covid niét

Het gebruik van ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals Ibuprofen, verhoogt het risico op ernstige covid-19 niet. Dat blijkt uit een onderzoek in de The Lancet Rheumatology op basis van data van het ISARIC Clinical Characterisation Protocol UK cohort van meer dan 72.000 patiënten.

Reclame

In het begin van de covid-19-pandemie was er bezorgdheid in de media dat het gebruik van NSAID's, met name ibuprofen, de covid-19-symptomen zou kunnen verergeren. Deze zorgen, gebaseerd op niet-gepubliceerde gegevens, leidden tot een advies tégen het gebruik van NSAID's. Gezien het wijdverbreide algemene gebruik van NSAID's, leidde dit debat tot meerdere onderzoeken om een mogelijk verband te weerleggen of te bevestigen.

Een groeiend aantal bewijzen

“Het gebruik van NSAID's bij covid-19 blijkt geen verhoogd risico op een slechtere outcomes te geven. Dit idee wordt ondersteund door een groeiend aantal bewijzen, waarvan de meerderheid tot dezelfde conclusie komt”,aldus het besluit van de onderzoekers.
"NSAID's worden wereldwijd en vaak gebruikt om mensen te behandelen voor een reeks aandoeningen, van lichte pijntjes en kwalen tot chronische aandoeningen zoals artritis en hart- en vaatziekten",zo zegt professor Ewen Harrison van University of Edinburgh, hoofdauteur van de studie in een persmededeling van The Lancet.

NSAID's veilig kunnen worden gebruikt

“Veel mensen vertrouwen op de geneesmiddelen om hun dagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren. Toen de pandemie meer dan een jaar geleden begon, moesten we er zeker van zijn dat de geneesmiddelen niet tot slechtere resultaten zouden leiden bij mensen met covid-19. We hebben nu duidelijk bewijs dat NSAID's veilig kunnen worden gebruikt bij patiënten met covid-19, wat zowel artsen als patiënten moet geruststellen dat ze de producten kunnen blijven gebruiken, net zoals ze dat deden voordat de pandemie begon."

Lees meer over Covid-19 en fake news
Gerelateerde artikels
Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s (…)

In maart 2020 kon men op de sociale netwerken lezen dat niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen ( (…)

Covid-19 en fake news - Begrijpen - Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) en COVID-19: gevaarlijk of niet?