backtotop
Nieuws
Obesitas en hypertensie verhogen risico’s bij covid-19, op elke leeftijd

Obesitas en hypertensie verhogen risico’s bij covid-19, op elke leeftijd

Oudere leeftijd wordt consequent gecorreleerd met een hogere mortaliteit bij patiënten met covid-19.

Reclame

Maar ook jonge mensen worden niet gespaard, aldus de JAMA. Aan de hand van een nationale databank van ziekenhuizen identificeerden Amerikaanse onderzoekers 3.222 niet-zwangere volwassenen van 18 tot 34 jaar die in Amerikaanse ziekenhuizen waren opgenomen voor covid-19. De morbiditeit was aanzienlijk: 21% had intensieve zorg nodig en 2,7% overleed. De mortaliteit was hoger bij patiënten met obesitas, hypertensie en bij mannen, net zoals bij oudere populaties.

Wat zegt dit onderzoek naar jongvolwassen covid-patiënten in combinatie met wat we weten over het grotere risico bij oudere patiënten? Ten eerste: hoewel jonge volwassenen veel minder risico hebben om ernstig ziek te worden dan ouderen, zijn de risico’s aanzienlijk als ze het punt van ziekenhuisopname bereiken. Ten tweede houden obesitas, hypertensie en het mannelijk geslacht voor patiënten van alle leeftijden een groter risico in. Aangezien obesitas en hypertensie te voorkomen en te behandelen zijn, moet het verminderen van het risico op ernstige covid-19- worden toegevoegd aan de al lange lijst van redenen om inspanningen bij jongvolwassenen te verhogen om gezondere voeding en meer lichaamsbeweging te bevorderen.

Ten slotte stellen de onderzoekers vast dat covid-19 een levensbedreigende ziekte is voor mensen van alle leeftijden en dat social distancing, maskers en andere maatregelen om overdracht te voorkomen even belangrijk zijn voor jongvolwassenen als voor oudere mensen

Lees meer over Covid-19
Reclame