backtotop
Nieuws
Hoe groot is de mentale impact na een half jaar coronamaatregelen?

Hoe groot is de mentale impact na een half jaar coronamaatregelen?

Op 14 maart gingen de eerste van een hele reeks coronamaatregelen in. Hoe groot was de mentale impact daarvan en wat met de toekomst met donkerste periode van het jaar voor de deur? VRT NWS vroeg het aan psychiater Dirk De Wachter en psycholoog Inez Germeys. “Ik denk dat deze situatie meer op lange dan op korte termijn een belangrijk psychisch effect gaat hebben”, zegt Germeys.

Reclame

“Het effect op het psychisch welzijn is achteraf gezien minder groot dan we eerst dachten”, zegt psycholoog en hoogleraar Inez Germeys (KU Leuven) aan VRT NWS. “Er zijn bijvoorbeeld niet meer opnames geweest in de psychiatrische ziekenhuizen. De maatregelen hebben zeker een effect gehad, maar het lijkt minder dramatisch te zijn dan eerst werd gevreesd.”

De massale solidariteit in het begin, denk maar aan samen buiten komen om 20 uur om te klappen voor de zorg heeft daar volgens haar zeker toe bijdragen. “Mensen kregen het gevoel dat we er allemaal samen door moesten. Dat gemeenschappelijk doel heeft een soort veerkracht losgemaakt bij mensen”, aldus de psycholoog. “Die eendracht is nu wel weg”.

Het is uitkijken naar de langetermijneffecten van de aanslepende coronacrisis. “Langdurig in stressvolle situaties zitten, uw baan verliezen en relaties die onder druk komen te staan. Het zijn allemaal factoren die niet helpen om u goed te voelen”, zegt Germeys. “Zeker een optelsom daarvan kan op termijn het risico op verschillende psychische aandoeningen vergroten.”

De eerste grote coronamaatregelen werden genomen aan het begin van de lente. Intussen worden de dagen steeds korter en staat een sombere tijd van het jaar voor de deur. “Seizoensgebonden hebben we in de herfst en in de winter meer psychische problemen”, legt psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter (KU Leuven) uit aan VRT NWS. “Dat komt nu bovenop de rest.”

Kijk, luister en lees

Lees meer over Covid-19
Reclame
Gerelateerde artikels
Coronavirus: wat zijn de symptomen?

De meest karakteristieke symptomen van een besmetting met het coronavirus zijn koorts, vermoeidheid en een (…)

Coronavirus: wat zijn de symptomen?
Coronavirus: beter voorkomen dan genezen…

Het is aan elk en iedereen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Hoe? Door een paar goede gewoonten (…)

Coronavirus: beter voorkomen dan genezen…