“Het effect op het psychisch welzijn is achteraf gezien minder groot dan we eerst dachten”, zegt psycholoog en hoogleraar Inez Germeys (KU Leuven) aan VRT NWS. “Er zijn bijvoorbeeld niet meer opnames geweest in de psychiatrische ziekenhuizen. De maatregelen hebben zeker een effect gehad, maar het lijkt minder dramatisch te zijn dan eerst werd gevreesd.”
De massale solidariteit in het begin, denk maar aan samen buiten komen om 20 uur om te klappen voor de zorg heeft daar volgens haar zeker toe bijdragen. “Mensen kregen het gevoel dat we er allemaal samen door moesten. Dat gemeenschappelijk doel heeft een soort veerkracht losgemaakt bij mensen”, aldus de psycholoog. “Die eendracht is nu wel weg”.
Het is uitkijken naar de langetermijneffecten van de aanslepende coronacrisis. “Langdurig in stressvolle situaties zitten, uw baan verliezen en relaties die onder druk komen te staan. Het zijn allemaal factoren die niet helpen om u goed te voelen”, zegt Germeys. “Zeker een optelsom daarvan kan op termijn het risico op verschillende psychische aandoeningen vergroten.”
De eerste grote coronamaatregelen werden genomen aan het begin van de lente. Intussen worden de dagen steeds korter en staat een sombere tijd van het jaar voor de deur. “Seizoensgebonden hebben we in de herfst en in de winter meer psychische problemen”, legt psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter (KU Leuven) uit aan VRT NWS. “Dat komt nu bovenop de rest.”
Kijk, luister en lees