backtotop
Nieuws

Coronavirus: uitkijken voor burn-out bij ouders

Onderzoekers verwittigen voor het risico op burn-out bij ouders door de corona-epidemie. Thuiswerken en de kinderen bijhouden, valt dat wel te combineren? Ja, op voorwaarde dat je enkele regels volgt.

Reclame

Door de maatregelen van de overheid werken heel wat mensen thuis en zijn de scholen gesloten. Heel wat mensen moeten nu hun werk en hun rol van ouder proberen te verzoenen. Aan een dringend dossier werken terwijl je kindjes om aandacht vragen is niet makkelijk. Twee onderzoekers van de UCL waarschuwen voor burn-out bij ouders en geven advies over hoe je de situatie het best aanpakt.

Coronavirus: tien tips om telewerken te combineren met kinderen

1. Vertrouw als ouder op je capaciteiten. Tot nu toe ben je geslaagd in je rol van ouder. Er is geen reden waarom dat nu zou veranderen!

2. Geef de voorkeur aan quality time: ja, je kinderen zijn thuis, maar daarom hoef je niet ál je tijd aan hen te besteden. Geef prioriteit aan activiteiten die je samen kunt doen en concentreer je daarbuiten op je werk.

3. Pas de regels aan en wees soepel: uitzonderlijke omstandigheden vergen uitzonderlijke maatregelen. Aarzel niet om een paar regels te versoepelen.

4. Schakel je kinderen in: verdeel de gezinstaken en klusjes, en laat de allerkleinsten kiezen wat ze zelf kunnen doen – zo motiveer je hen optimaal.

5. Breng structuur in de dag: maak een gedetailleerde activiteitenplanning voor de week en vergeet niet om momenten te voorzien waarin de kinderen zichzelf ‘bezighouden’.

6. Improviseer: geniet van gelegenheden die zich voordoen om iets leuks of aparts te doen.

7. Voed pragmatisch op: vermijd conflicten met je kinderen. Wees duidelijk en maak een lijstje van gedrag dat (uitzonderlijk) aanvaardbaar en onaanvaardbaar is.

8. Aanvaard dat je niet perfect bent: je moet verschillende rollen tegelijk combineren en dat is best moeilijk. Je bent niet perfect en dat is heel normaal. Het betekent niet dat je een slechte ouder bent.

9. Zorg voor elkaar: maak duidelijke afspraken met je partner, ook wanneer een van beiden nog uit werken gaat. Pak de situatie zo goed mogelijk aan en steun elkaar zo veel mogelijk.

10. Adempauze: neem een pauze als je denkt dat je op instorten staat. Kom op adem en maak wat tijd voor jezelf.

Lees meer over Covid-19
Reclame