backtotop

Wat is constipatie?

Wat is constipatie?

Minder dan drie keer per week

Het normale ritme om naar het toilet te gaan bedraagt drie keer per dag tot drie keer per week. We spreken van constipatie (darmverstopping) als we minder dan drie keer per week ontlasting hebben. Maar veel mensen klagen over constipatie, ook al gaan ze regelmatig naar het toilet.

Constipatie wordt namelijk vaak verward met een hinder in de darm of met opzetting van de buik. Maar die verschijnselen kunnen heel andere oorzaken hebben dan constipatie. In tegenstelling tot een ander veel voorkomend vooroordeel is het niet noodzakelijk voor een goede gezondheid om elke dag ontlasting te hebben. Tijdelijke constipatie (bijvoorbeeld tijdens de vakantie door een plotse verandering van gewoonten) komt zeer vaak voor. We spreken enkel van chronische constipatie als die minstens zes weken blijft duren.

Terminale constipatie

Constipatie kan zich ook voordoen als gevolg van een moeilijke evacuatie van de stoelgang. Dan spreken we eerder van terminale constipatie (in tegenstelling tot constipatie met een ritme van minder dan drie ontlastingen per week). Dan dient men te 'persen' om ontlasting te hebben. De stoelgang is dan vaak hard, droog en soms moet de stoelgang met de hand verwijderd worden. Soms kan de hinder ook een gevolg zijn van een gevoel dat niet alle stoelgang verwijderd is na een toiletbezoek.

Obstructie

Bij sommige ziekten zoals dikkedarmkanker kan het gezwel de doorgang van de ontlasting verhinderen. De symptomen beginnen dan met constipatie naast zeer hevige buikpijn met braken. Ook al is constipatie meestal goedaardig, toch is het daarom beter om bij elke chronische of ongewone constipatie de dokter te raadplegen.

Geschreven door Julie LuongHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Symptomen - Wat is constipatie?
Reclame