backtotop

De voornaamste oorzaken van constipatie

Constipatie en voeding

Vezels als spons

Meestal kan constipatie niet worden verklaard en heeft het geen bekende oorzaak. Toch kunnen bepaalde factoren dit verschijnsel in de hand werken of verergeren. Zo is een vezelarme voeding een van de meest voorkomende factoren.

Vezels worden immers niet opgenomen vanuit de darm tijdens de vertering. Ze blijven in de dikke darm en helpen om water in de ontlasting vast te houden. Vezels werken dus als een spons: door water op te slorpen maken ze de stoelgang zachter en volumineuzer, en veroorzaken ze samentrekkingen van de dikke darm. Op die manier wordt het uitdrijven van de stoelgang bevorderd.

Wateraanbreng

Vaak horen we zeggen dat men veel moet drinken om constipatie tegen te gaan. Maar hierover bestaat geen eensgezindheid. Het water dat we drinken wordt immers door het lichaam gerecupereerd en komt dus niet rechtstreeks in de dikke darm terecht. Een ernstige dehydratatie kan constipatie veroorzaken, maar behalve dergelijke, extreme gevallen is het verband tussen de ingenomen hoeveelheid vocht en constipatie niet bewezen.

Geschreven door Julie LuongHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Oorzaken - Constipatie en voeding
Reclame