backtotop

Osmotische of stimulerende laxeermiddelen?

Osmotische laxeermiddelen

Geen risico op gewenning

Er bestaan heel wat laxeermiddelen die verkocht worden zonder voorschrift. Daardoor bestaat er veel zelfmedicatie. Maar het misbruik van sommige laxeermiddelen vormt een risico voor de gezondheid.

Het voordeel van de zogenaamde osmotische laxeermiddelen is dat zij lange tijd gebruikt kunnen worden zonder risico van gewenning. Na een of twee dagen beginnen ze te werken. Ze worden meestal aangeraden bij chronische constipatie.

Suikerosmotische laxeermiddelen

De osmotische laxeermiddelen trekken water aan in de dikke darm. Zo bevorderen ze de evacuatie van de stoelgang. Sommige osmotische laxeermiddelen (lactilol, lactulose, mannitol, pentaerythitol, sorbitol) zijn eigenlijk suikers die niet worden opgenomen vanuit de dunne darm. Zo komen ze in de dikke darm terecht. Die koolhydraten worden in stukjes gebroken en trekken water aan. Het volume van de ontlasting vergroot en de wand van de dikke darm gaat samentrekken. Op die manier wordt de evacuatie van de stoelgang in de hand gewerkt. Deze soort laxeermiddelen veroorzaakt soms pijn in de buik en opzetting.

Zuivere osmotische laxeermiddelen

De tweede soort osmotische laxeermiddelen zijn de zuivere osmotische (magrocol). Als een spons trekken ze water aan waardoor de stoelgang zachter kan worden. Deze laxeermiddelen stimuleren minder de darmflora dan de suikerosmotische en veroorzaken meestal minder opzetting.

Geschreven door Julie LuongHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Behandeling - Osmotische laxeermiddelen
Reclame