backtotop

De spijsvertering

De spijsvertering

Voedingsstoffen opnemen

Het spijsverteringsproces begint in de mond waar de voedingsmiddelen worden gekauwd en al een eerste keer in stukjes worden gedeeld. Het eindigt in de dikke darm (in de endeldarm) waar het afval wordt opgeslagen en vervolgens wordt uitgescheiden bij de ontlasting.

Dat lange en geperfectioneerde proces is mogelijk door de peristaltiek of beweging van het spijsverteringskanaal, met name de spiersamentrekkingen waardoor de inhoud van spijsverteringsbolus wordt voortgestuwd.

Dankzij het spijsverteringsproces kan het lichaam uit onze voeding de essentiële voedingsstoffen halen (eiwitten, koolhydraten, minerale zouten, oligo-elementen, vetten...), die nodig zijn voor een goede functie van het lichaam.

Van de slokdarm naar de dunne darm

Na het kauwen komt het voedsel in de slokdarm en vervolgens in de maag. Na de doorgang in de maag wordt het goed verteerde voedsel omgevormd in een vocht dat de voedselbrij wordt genoemd. In de dunne darm worden dan de voedingsstoffen uit de voedselbrij opgenomen waarna ze in de bloedsomloop terecht komen.

De dikke darm

Na de dunne darm komt de dikke darm (of colon) die ongeveer 1,5 meter lang is. Die heeft als functie de afvalproducten van het spijsverteringsproces op te slaan en het overblijvende water te recupereren.

De dikke darm bestaat uit verschillende segmenten:

- Het caecum

- Het colon ascendens of opstijgend rechter deel

- Het transversale of horizontale colon

- Het colon descendens of afdalend linker deel

- Het sigmoïd of S-vormig deel

- Het laatste deel is de endeldarm of rectum en de aars of anus

Geschreven door Julie LuongHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Constipatie - Begrijpen - De spijsvertering
Reclame