backtotop
Nieuws
Zwangere vrouwen: waarom constipatie?

Zwangere vrouwen: waarom constipatie?

Zwangere vrouwen zijn zeer vaak geconstipeerd, vooral tijdens de laatste maanden van de zwangerschap. Hoe komt dat?

Reclame

Geconstipeerd om plaats te maken voor de baby

Ook al neemt de buik van een zwangere vrouw toe in volume, toch is dat niet altijd voldoende voor de grootte van de baby en de moederkoek. De spijsverteringsorganen van de moeder moeten dan plaats maken voor de baby en de moederkoek. Ze worden lichtjes samengedrukt. De darm kan dan ook niet meer voldoende samentrekken om de ontlasting gemakkelijk voort te stuwen. Met constipatie tot gevolg... , ook al is de zwangere vrouw perfect gezond.

Gebrek aan beweging werkt ook constipatie in de hand

Een meer alledaagse oorzaak werkt constipatie bij zwangere vrouwen in de hand: gebrek aan lichaamsbeweging. Dr. Bertrand Vos, gastro-enteroloog in het Erasmusziekenhuis in Brussel zegt daarover "Elk organisme is ontwikkeld om fysiek actief te zijn. Als we een volledig zittend leven leiden, vertraagt alles, ook de darmtransit." Zwangere vrouwen hebben vooral op het einde van de zwangerschap vaak de neiging om minder te bewegen. Soms kunnen ze niet anders omwille van hun gezondheid en die van hun baby. .

Hoe constipatie bij zwangere vrouwen tegengaan?

Het probleem van constipatie bij zwangere vrouwen is gecompliceerder door het feit dat niet alle laxeermiddelen kunnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap.. Daarom zijn dan de adviezen in verband met levensgewoonten des te belangrijker. In de eerste plaats dient men te blijven bewegen. Behalve in gevallen waar volledige rust medisch noodzakelijk is, kunnen zwangere vrouwen nog altijd fysiek actief zijn op voorwaarde dat ze zich niet te zeer vermoeien. Meer dan ooit dienen zij ook voldoende vezels te eten die de bewegingen van de darmen stimuleren. U kunt ook aan uw apotheker vragen welke mogelijkheden er bestaan buiten geneesmiddelen zoals voedingssupplementen van oplosbare vezels.

Lees meer over Constipatie
Reclame
Gerelateerde artikels
De spijsvertering

Voedingsstoffen opnemen Het spijsverteringsproces begint in de (…)

Constipatie - Begrijpen - De spijsvertering
De ontlasting

De stoelgang Als de voedselbrij (het resultaat van de (…)

Constipatie - Begrijpen - De ontlasting